Centrální banka nečekaně snížila klíčovou reposazbu

Naprosto nečekaně zlevnila Česká národní banka peníze. Bankovní rada snížila všechny úrokové sazby o půl procentního bodu. Rozhodla se tak proto, že podle nejnovějších analýz by měly ceny růst pomaleji, než se předpokládalo. Zároveň ji znepokojuje příliš rychlé tempo posilování koruny v posledních týdnech, kvůli kterému se na ni obraceli čeští exportéři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: ČNB

Klíčová repo sazba tak klesla na 3 a třičtvrtě procenta, diskontní sazba se snižuje na 2 a třečtvrtě procenta a lombardní sazba na 4 a třičtvrtě. Snížení sazeb požadovali po centrální bance exportéři, které poškozuje silná koruna. Naše měna odpoledne skutečně oslabila - o deset haléřů, pak ale překonala šok a uzavírala na hladině 30,40 za euro.

Guvernér centrální banky Zdeněk Tůma je spokojený - zdůraznil ale, že banka nechce řídit kurs jako takový. Jak řekl, jde o to zasáhnout, když se kurs může negativně podepisovat na vývoji ekonomiky. "Jsem celkem rád, že kurs reagoval oslabením, ale nevyvozuju z toho žádné dalekosáhlé závěry. Pro nás je podstatné, co se bude dít v několika nejbližších měsících a v několika nejbližších dnech. Náš horizont rozhodování je přece jenom o něco delší než horizont obchodníků s měnou."

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Tůma o rozhodnutí ČNB

Pro běžné klienty bank dnešní krok ČNB znamená, že by měly zlevnit například spotřebitelské úvěry. Naproti tomu úroky u spořících účtů půjdou zřejmě dolů.

Zatímco exportéři jsou spokojeni, ekonomové jsou rozhodnutím České národní banky zaskočeni. Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka vyhověla bankovní rada nátlaku firem, které vyvážejí své zboží do zahraničí. Dopad na korunu bude ale přitom podle něj minimální a zároveň je tu riziko rostoucí inflace. A nejenom to. "Není vhodné, aby centrální banka postupovala tak, že ústy členů bankovní rady, naposledy pan Racocha jednoznačně řekne, že úroková sazba je nastavená na správné úrovni a není důvod k takovýmto změnám ve vztahu ke kurzu a vzápětí udělá takovýto krok. Je to otázka další kredibility, otázka toho, zda lze prohlášením členů bankovní rady důvěřovat."

Hospodářský růst se v Česku letos zpomalí na 3 procenta z loňských 3,6 procenta. V příštím roce se opět zrychlí na 3,7 procenta. Uvádí to pravidelná pololetní zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Důvodem letošního zpomalení růstu je nynější slabá poptávka po českém zboží v zahraničí. Za zrychleným růstem české ekonomiky v příštím roce bude zejména oživení západních ekonomik.

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová, Pavla Kvapilová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme