Česká ekonomika se dostává pod tlak, ukazují statistiky

Zahraniční obchod hlásí nejnižší přebytek v tomto roce, průmyslové podniky meziroční propad zakázek a stavebnictví pokles produkce inženýrského stavitelství. Statistiky za srpen tak potvrzují, že se česká ekonomika dostává pod tlak. Zejména obchodní bilance, která namísto devítimiliardového přebytku skončila s přebytkem na úrovni 1,7 miliardy korun, přitom naznačuje, že ekonomika může sešlápnou brzdu výrazněji, než se čekalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, ekonomika, kalkulačka

Finance, ekonomika, kalkulačka | Foto: Free Digital Photos

„Dneska může situace být ještě o něco horší, než naznačují srpnová data. Ta pro nás jsou v některých aspektech zklamáním. Je jasné, že oživení, které jsme zaznamenávali v loňském roce a ještě na začátku letošního roku, už je pryč,“ shrnul ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Komerční banky Jan Vejmělek ve Světě o deváté.

Česko se dlouho opíralo o exportéry. Zahraniční poptávka ale kvůli zpomalení růstu ve světě začíná slábnout. „Na export ale budeme muset spoléhat stále. Zejména v pokrizové době od roku 2009 – 2010 se naše závislost na exportu ještě zvýšila. Domácí poptávka je minimální,“ upozornil Vejmělek.

Velkým problémem pro českou ekonomiku je podle něj závislost na eurozóně, zejména Německu. „My jsme malá ekonomika, vyrábět jenom pro domácí trhy určitě není pravé ořechové, takže se po exportních trzích dívat musíme. Ale možná bychom se měli dívat i jinam, než je eurozóna, než je Německo,“ poznamenal ekonom.

Příležitost a šanci by česká ekonomika mohla hledat například v asijském regionu nebo v některých zeních latinské Ameriky. „Ukazuje se, že závislost jen na eurozóně a na Německu se stává nevýhodou. Na druhou stranu český průmyslový sektor je relativně hodně flexibilní, takže věřím tomu, že se čeští průmyslníci prosadí i na mimoevropských trzích,“ dodal Vejmělek.

Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme