Česká ekonomika vzrostla o 2,2 procenta, odhad předpokládal vyšší růst

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,2 procenta. To je o 0,2 procentního bodu méně než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,1 procenta. Hlavním zdrojem růstu poptávky zůstává podle statistiků zahraniční obchod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výroba

výroba | Foto: tisková zpráva

Jak na Rádiu Česko zdůraznil analytik J&T banky Petr Sklenář, průmyslová výroba nejen zpomalila, ale nejvíce negativní je údaj, že se téměř zastavil růst nových zakázek.

„To je jeden z argumentů, který podporuje názor, že česká ekonomika i český průmysl budou ve druhé polovině roku minimálně zpomalovat. O tom, jak zpomalení bude výrazné, rozhodnou další čísla,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějších ekonomických údajích jsme na Rádiu Česko mluvili s analytikem J&T banky Petrem Sklenářem.

Dodal, že spotřeba domácností a sektor vlády bude ve druhé polovině roku z hlediska ekonomického růstu velmi pravděpodobně buď negativní, nebo neutrální.

„Spíš je šance, že zůstane negativní. A ten růst aktuálně pořád táhnou jen dvě složky – investice firem a zahraniční obchod. Pokud se naplní scénář zpomalení průmyslu v důsledku zpomalení západní Evropy, oslabí se i tyto dva faktory. Struktura růstu bude stejná, jen bude nižší, protože bude nižší růst investic a nižší příspěvek zahraničního obchodu,“ přiblížil.

Nezaměstnanost v srpnu stagnovala na 8,2 procenta

Doplnil, že propad spotřeby domácností může jen aktuálně mírně tlumit stagnující nezaměstnanost, která v srpnu dosáhla úrovně 8,2 procenta a také mzdy, které podle statistik zveřejněných v pondělí mírně rostou. Protože, jak připomněl, jedna z věcí, která přijde v příštím roce jako další negativní pro spotřebitelskou poptávku, bude zvýšení DPH.

„Což domácnostem opět odsaje část prostředků a v konečném důsledku zpomalí růst spotřebitelské poptávky, reálně sníží jejich výdaje. Takže tyto dva faktory budou jen tlumit řadu jiných negativních faktorů, které spotřebitelskou poptávku aktuálně tlumí, a budou tlumit i v následujících měsících,“ uvedl.

Co se týče dalšího vývoje na trhu práce, hlavním sektorem, který nabírá zaměstnance je podle analytika průmysl, který by měl podle statistik pokračovat v růstu, byť nižším tempem.

„A neočekávám výraznější změnu tohoto trendu. Pokud ovšem dojde k výraznějšímu ochlazení v západní Evropě a přenese se to přes export i do ČR, tak se oslabí i tento efekt a průmyslové podniky přestanou nabírat. Takže nezaměstnanost bude spíš stagnovat a v případě většího ekonomického poklesu i růst,“ uvedl analytik.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme