Česká měna prolomila další hranici, euro se prodávalo pod 26 korun

Česká měna k euru prolomila hranici 26 Kč/EUR, krátce se dostala až na 25,92 Kč/EUR, tedy na nejsilnější úroveň od začátku srpna. Uzavřela ale nakonec na 25,99 Kč/EUR, proti středečnímu závěru o tři haléře silnější. Vůči dolaru koruna posílila o 18 haléřů na 21,99 Kč/USD. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká koruna (ilustrační foto)

Česká koruna (ilustrační foto) | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

„Vývoj koruny bezesporu překvapil, jelikož na trhu se obecně předpokládalo, že díky splatnosti státních poukázek převyšující objem 40 miliard korun může mít koruna naopak tendenci oslabovat," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Benzin i nafta zdražují. Na českých čerpacích stanicích jsou nejdražší za čtvrt roku

Číst článek

Vývoj kurzu koruny k euru může podle něj částečně souviset s očekáváním trhu, že Česká národní banka bude pokračovat v postupném zvyšování svých úrokových sazeb. Překvapující je ale podle něj to, že psychologická hranice 26 Kč za euro byla prolomena právě v pátek.

„Hlavní příčinou pátečního vývoje tak může být horší likvidita na trhu způsobená prodlouženým víkendem ve spojení s některými obchody, které se odehrávají na konci čtvrtletí," míní. Pokud je příčinou vývoje především nižší likvidita, mělo by v příštím týdnu dojít opět ke korekci kurzu koruny směrem ke slabším hodnotám, dodal.

Marek Dřímal z Komerční banky předpokládá, že v následujících dvou měsících by se kurz koruny mohl dostat k úrovním 25,50 až 25,70 Kč/EUR, a to díky dobré ekonomické kondici a pravděpodobnému rychlému zpřísňování měnové politiky ČNB, podotkl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme