Česká spořitelna neuspěla s návrhem na zrušení tendru k Sazce

Boj o Sazku je ve finále. V 18 hodin vyprší lhůta, do kdy mohou zájemci o koupi loterijního podniku podat své nabídky a složit v bance J&T kupní cenu. Poslední hodiny předtím, než bude rozhodnuto o novém majiteli Sazky, přinesly řadu dramatických obratů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka

Sazka | Foto: Marián Vojtek

O rozruch se dnes postarala Česká spořitelna jako jeden z členů věřitelského výboru. Soudu totiž poslala návrh na zrušení tendru. Radiožurnál dnes jako první informoval o tom, že spořitelna je dalším z věřitelů, kterým se výběrové řízení a prodej podniku jednou smlouvou nelíbí. Banka proti němu už dřív protestovala v rámci věřitelského výboru, nebylo jí to ale nic platné. Ostatní členové spořitelnu přehlasovali. Proto si stěžovala soudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj situace kolem prodeje Sazky shrnul v Odpoledním Radiožurnálu redaktor Martin Drtina

Poukazuje na to, že věřitelský výbor přestal od jisté doby zveřejňovat zápisy ze své činnosti a že by soud měl neprodleně tendr zastavit. Banka se bojí, že Sazka bude prodána za zbytečně nízkou cenu a že věřitelé přijdou zkrátka.

Alternativně, pokud by s návrhem na zrušení tendru neuspěla, navrhuje Spořitelna alespoň to, aby otevírání obálek s nabídkami kontroloval notář, všichni členové věřitelského výboru a jednotliví uchazeči o koupi a také aby soutěž mohla být zrušena v případě, že nejvyšší nabízená cena nedosáhne 3 a půl miliardy korun. To je hodnota, na kterou Sazku ocenil znalecký posudek.

A konečně třetí navrhované opatření, aby byla veřejná soutěž rozšířena ještě o druhé kolo. V něm by jednotliví uchazeči mohli proti sobě licitovat, a tím vyšroubovat konečnou cenu nad své původní nabídky. Věřitelský výbor na své odpolední mimořádné schůzi všechny tyto návrhy spořitelny zamítl, a to podle očekávání.

Nabídku chce správci předat i Penta

Podobné požadavky jako má Česká spořitelna, měla i společnost Penta. Ta hlasitě volala po transparentním prodeji podniku ve veřejné dražbě, obálkovou metodu napadla neúspěšně u soudu a odmítá na podmínky insolvenčního správce Josefa Cupky přistoupit. Přesto svou představu o kupní ceně Sazky má, tuto částku složila u Komerční banky a správci chce dnes v 18 hodin předat svou nabídku.

Velmi pravděpodobně ale bude doktorem Cupkou odmítnuta, protože Penta nedodrží pravidla tendru, když kupní cenu nesloží u J&T banky, jak jí regule předepisují. Bude zajímavé porovnat nabídku Penty s ostatními.

Žaloby podané Hušákem správce stáhl

Těmi známými zájemci jsou KKCG a PPF, které podávají společnou nabídku, pak Synot a spekuluje se i o zájmu uhlobarona Pavla Tykače a jeho společnosti Charcoal. Není vyloučeno, že se věřitelský výbor nakonec rozhodne zveřejnit konečné nabídky už dnes, aby tak předešel spekulacím o čistotě tendru. Původní plány přitom počítají s rozlepováním obálek až v pondělí.

Boj o Sazku je zdlouhavá právní bitva se spoustou dílčích sporů. Tři z nich ale skončily dřív, než v nich soudy rozhodly. Jedná se o žaloby, které na sklonku roku za Sazku podal tehdejší ředitel loterijní společnosti Aleš Hušák. Žaloval dvojici bank a skupinu Penta o miliardy korun.

Jak Radiožurnál zjistil z databáze ministerstva spravedlnosti o průběhu řízení, správce Cupka vzal minulý týden poslední z žalob zpět, a všechna tři řízení tak soud zastavil. Hušák tehdy žaloval banky kvůli krachu dohody o klubovém financování. Chtěl odškodnění za to, že peněžní ústavy vypověděly úvěrové rámce, Sazka tak na sklonku roku trpěla nedostatkem hotovosti a následně skončila až v insolvenčním řízení a později v konkursu.

Martin Drtina, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme