České dráhy možná v regionech nedosáhnou na evropské peníze

České dráhy nemohou počítat s dotací Evropské unie na rekonstrukci nebo nákup nových regionálních vlaků. V televizi Prima to uvedl šéf Student Agency Radim Jančura. Důvodem má být to, že dráhy nebudou provozovat regionální dopravu na základě výběrového řízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak Regionova

Vlak Regionova | Foto: České dráhy

"Tyto peníze České dráhy nemohou získat, protože regionální rada, která tyto peníze schvaluje, nemůže doložit notifikační podmínku, kterou určil Brusel. Ta spočívá v tom, že tyto peníze získá jen dopravce, který předložil nejlepší nabídku. Dráhy nesmí tyto peníze použít. Pokud by je použily, budou je muset vracet," tvrdí Jančura, jehož firma chce Českým drahám konkurovat právě v regionální dopravě.

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský ale s Jančurovým názorem nesouhlasí.

"Podle prvních analýz, které máme k dispozici, jsou smlouvy mezi Českými drahami a kraji uzavřeny podle práva platného v České republice, a tedy i v Unii. Proto nic nebrání tomu, aby se České dráhy ucházely o evropské finance určené na obnovu regionálních vozidel," oponuje Šťáhlavský.

Petr Medek, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme