Česko jedná s Čínou: CzechInvest s projekty za 60 miliard. Vítkovice o vstupu investičního fondu ICBC

CzechInvest jedná v Číně o uskutečnění projektů za asi 60 miliard korun. O jednom je již rozhodnuto, o dalších třech by mělo být jasno do roka. Také koncern Vítkovice chystá spolupráci s Čínou. Investiční fond čínské banky ICBC by mohl vstoupit jako jeho strategický partner. ICBC nyní zkoumá, jak na tom firma je.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel CzechInvestu Karel Kučera jedná v Číně o projektech za 60 miliard

Ředitel CzechInvestu Karel Kučera jedná v Číně o projektech za 60 miliard | Zdroj: ČTK

„Jedná se o investice na zelené louce, které by měly zvyšovat kapacitu výroby a služeb v rámci České republiky. Jde nám o projekty, které jsou řádově větší, než byly dojednávány doteď s čínskou stranou," podotkl Kučera k jednáním s čínskými firmami.

Projekty, které jsou na programu této cesty s prezidentem, se podle něj pohybují ve stovkách milionů dolarů a ve stovkách či spíše tisících pracovních míst. „To znamená, předpokládá se větší dopad do ekonomiky," vysvětlil Kučera. Konkrétní výsledek podle něj ještě závisí na dalším vývoji, například na umístění a na velikosti projektu. „Ti čínští partneři, se kterými jednáme, už mají nějaký odbyt v rámci Evropy a už záleží v uvozovkách jen na tom, jestli se naplní všechny objednávky a jestli se naplní další předpoklady obchodu," dodal.

Zeman poletí do Číny, schválila vláda. Někteří lidovci hlasovali proti jeho pracovní cestě

Číst článek

Kučera poznamenal, že pokud se sečtou rozjednané obchody, u kterých jsou za zhruba 50 procenty jednání a u kterých je tedy vyšší šance na úspěch, jsou v objemu asi 60 miliard korun. „Kdyby dopadly úplně všechny, což nepředpokládáme, že se stane," řekl Kučera k vyčíslené částce. „Je to zhruba deset až patnáct projektů, u některých ještě není vyčíslena hodnota," dodal. Hodnota je podle něj stanovena asi u poloviny z nich a u nich tvoří zmíněných 60 miliard korun.

Podpis u žádného z nich ještě není v plánu během současné návštěvy Zemana v Číně. „Zhruba tři projekty by měly být rozhodnuty ještě tento rok, potenciálně do 12 měsíců, jeden projekt je již rozhodnutý a nyní se jedná o velikosti. Je rozhodnuto o nějakém vývojovém a prodejním centru a nyní se řeší lokalizace výroby," doplnil.

CzechInvest podle něj využívá, že jsou v Číně vysocí představitelé České republiky, kteří „svou politickou vahou" mohou pomoci při vyjednávání. „Aby klient viděl, že Česká republika vítá zahraniční investice, že o ně má zájem a že státní správa bude ochotna s nimi řešit jakékoli komplikace, k nimž běžně během investování dochází," dodal ředitel Kučera.

Čínský investiční fond jako možný partner koncernu Vítkovice

Investiční fond čínské banky ICBC by mohl vstoupit jako strategický partner do koncernu Vítkovice. Novinářům to v sobotu řekl v Pekingu ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Na půdě banky ICBC se konalo česko-čínské fórum o finanční a obchodní spolupráci. Zúčastnil se ho i prezident Miloš Zeman.

Zeman poletí do Číny, schválila vláda. Někteří lidovci hlasovali proti jeho pracovní cestě

Číst článek

Havlíček se sešel s prezidentem banky ICBC I Chuej-manem. „Byl jsem velmi potěšen tím, že banka ICBC podporuje průmyslové firmy v rámci modernizace týkající se přechodu na čtvrtou průmyslovou revoluci," řekl Havlíček. S odkazem na to, že ICBC byl v sobotu předán certifikát, který ji umožní zřídit pobočku v České republice, ministr dodal, že tu je „obrovský prostor pro to, aby se mohla na financování těchto aktivit pro český průmysl podílet".

Na dotaz novinářů zároveň dodal, že investiční fond ICBC pro střední a východní Evropu jedná o možném vstupu do Vítkovic. „Probíhají zde poměrně významná jednání ohledně koncernu Vítkovice, kde by investiční fond ICBC mohl být strategickým partnerem pro tuto významnou českou společnost," řekl Havlíček. V současné době podle něj probíhají jednání o vnitřních poměrech v koncernu. „ICBC zkoumá, jak na tom koncern Vítkovice je a dá se předpokládat, že by mohli vstoupit do Vítkovic jako strategický partner," dodal český ministr průmyslu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme