Česko se bojí ztráty milionů korun kvůli novým nařízením z Bruselu

Česko se bojí, že může přijít o milionové dotace a investice. Vyplývá to z materiálu ministerstva průmyslu, který má Český rozhlas k dispozici. Podle ministerstva ztráty hrozí kvůli návrhům Evropské komise na nová pravidla pro státní podporu. Česko dnes svoje výhrady představí v Bruselu na schůzce ministrů zodpovědných za konkurenceschopnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky EU před sídlem Evropské komise v Bruselu

Vlajky EU před sídlem Evropské komise v Bruselu | Zdroj: ČTK

Evropská komise chce stanovit limit pro maximální výši podpory, kterou může stát konkrétní firmě z určitého sektoru poskytnout.

Podporu přesahující 100 milionů eur by komise nejdřív musela schválit. To může podle Česka trvat měsíce nebo dokonce roky a do země by tak kvůli tomu nemuseli přijít někteří zahraniční investoři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko prý může ztratit zahraniční investice i evropské dotace za miliony korun. Zpravodaj v Bruselu Ondřej Houska zjišťoval podrobnosti

Navíc by to pro Česko mohlo znamenat další ztráty v čerpání peněz z evropských fondů. Celkově navrhovaná pravidla podle Prahy poškodí ekonomiku, prodraží podnikání a sníží počet pracovních míst.

Pravidla se ale týkají státní podpory jen v některých oblastech, jako jsou například stavba regionální infrastruktury, podpora malých a středních podniků či zaměstnávání hendikepovaných lidí. Nijak by se to nedotýkalo například státní podpory Dolu Paskov, kde platí úplně jiná pravidla, která nikdo nezpochybňuje.

V Bruselu se dnes uskutečňuje schůzka ministrů zodpovědných za konkurenceschopnost a na ní Česká republika své výhrady představí. Podle dokumentu, který má Český rozhlas k dispozici, má Česko podporu i řady dalších zemí.

Ondřej Houska, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme