ČEZ odpustí zatopeným domácnostem zálohy na elektřinu nebo plyn

Lidé, kteří měli ve svých domovech při záplavách více než půl metru vody, nebudou muset tři měsíce platit zálohy na elektřinu nebo plyn. Společnost ČEZ odpustí zálohy i těm, kteří měli vody méně, ale současně více než 10 centimetrů - nebudou muset platit měsíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš a premiér Petr Nečas na tiskové konferenci k aktuálním opatřením na pomoc lidem, které zasáhla povodeň

Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš a premiér Petr Nečas na tiskové konferenci k aktuálním opatřením na pomoc lidem, které zasáhla povodeň | Zdroj: ČTK

„Platí nadále to, že kde bylo zatopení více než na půl metru vody, budou odpuštěny tři měsíční zálohové sazby. Nicméně tam, kde byla výška zatopení pod půl metru, ČEZ odpustí jednoměsíční zálohovou platbu. Bude pouze vyúčtována DPH a daň z elektrické energie,“ uvedl po jednání s ředitelem ČEZ Danielem Benešem premiér Petr Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Radiožurnálu byla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová

Podle Beneše bude vyřízení pro klienty snadné. „Na všechny naše klienty budeme připraveni od 17. června. Nebudou potřebovat žádný papír od pojišťovny, protože někteří z nich ani nejsou pojištění. Měli by přijít na obchodní místo skupiny ČEZ se žádostí o poskytnutí této podpory a tato žádost by měla být potvrzena místním úřadem,“ popsal.

Potvrzení o poškození odběrného místa povodní je vedle internetu k dostání také u smluvních partnerů ČEZu a na městských či obecních úřadech.

Kolika domácností se opatření bude týkat, zatím ČEZ neví. Podle zkušeností s povodněmi z roku 2002 bude společnost stát mezi 50 až 100 miliony korun. ČEZ se ke slevě rozhodl proto, že po opadnutí vody bude energetickou síť výrazně zatěžovat dlouhodobé používání vysoušečů.

Daňové úlevy pro firmy a živnostníky postižené povodněmi začnou platit nejpozději ve čtvrtek

Číst článek

V Ústeckém a Středočeském kraji je stále zhruba tři tisíce odběratelů bez elektřiny. Energetikům ČEZu se během posledních dní podařilo znovu připojit desítky transformátorů. Dodávky elektřiny prý budou plně obnoveny během několika dní.

Předseda vlády k podobnému kroku vyzval další dodavatele elektřiny a plynu v oblastech postižených povodní. Ti se k tomu předběžně chystají. Například Pražská energetika připravuje úplně stejné opatření.

Lucie Husárová 1, Jakub Šídlo, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme