Čína ve třetím čtvrtletí zpomalila hospodářský růst, tempo je nejnižší od světové finanční krize

Čínské hospodářství i ve třetím čtvrtletí zpomaluje hospodářský růst. Přestože se HDP druhé největší ekonomiky světa se v meziročním srovnání zvýšilo o 6,9 procenta, představuje to nejpomalejší tempo od světové finanční krize v roce 2009. Výsledek mírně překonal odhady, i když mezi odborníky přetrvávají pochybnosti ohledně spolehlivosti čínských dat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ulice v Pekingu

Ulice v Pekingu | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Někteří pozorovatelé se domnívají, že čínský růst je ve skutečnosti mnohem pomalejší, než jak ukazují oficiální data.

Komunističtí vůdci zpomalení růstu vysvětlují reformou hospodářství k pomalejšímu, ale prý udržitelnějšímu růstu. Ten má být místo jednostranného zaměření na vývoz a investice založen více na domácí spotřebě a na sektoru služeb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína ve třetím čtvrtletí zpomalila růst na 6,9 procenta. Hostem ČRo byl profesor ekonomie Univerzity Karlovy Michal Mejstřík

„V Číně mají stále problém s nadměrnou nabídkou bytů, která byla jeden čas tahounem ekonomiky. V tuto chvíli investice a export jako tahoun stále převažují. Díky tomu, že platy už jsou v řadě příliš vysoké, ztratili tradiční segmenty. Ale zase tím, že jsou mzdy vyšší, tak se postupně daří zvyšovat domácí spotřebu. Navíc byly zavedeny určité stimuly jako zvýhodnění nákupu automobilů a některých dalších položek. Takže prostor pro růst i v oblasti služeb tam i nadále bude,“ poznamenává profesor ekonomie Univerzity Karlovy Michal Mejstřík.

Čínské úřady se po srpnové nečekané devalvaci čínské měny týdny pokoušejí přesvědčit světové trhy, že domácí ekonomika je pod kontrolou. Vedení země propad tempa růstu zdůvodňuje reformou celé ekonomiky.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme