Pokud Trump omezí dovoz aut, evropskou odpovědí budou cla na uhlí i léky, píše německý tisk

Evropská unie by mohla zavést cla na uhlí, léky a chemické výrobky ze Spojených států. K opatření by přistoupila, pokud americký prezident Donald Trump zavede omezení na dovoz evropských aut do USA. Ve čtvrtek o tom informoval německý list WirtschaftsWoche. Evropská komise (EK) předpokládá, že opatření by se dotklo dovozu zboží v celkové hodnotě 8,5 miliardy eur (zhruba 220 miliard Kč).

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalská automobilka Autoeuropa (ilustrační foto)

Portugalská automobilka Autoeuropa (ilustrační foto) | Foto: Volkswagen Autoeuropa, Volkswagen Autoeuropa

„Členské státy rozhodnou o další strategii příští týden podle toho, jak dopadne návštěva šéfa EK Jeana-Claudea Junckera,“ sdělil německému týdeníku nejmenovaný evropský diplomat. Pak by členské státy do srpna vypracovaly seznam protiopatření.

Ruská odpověď na obchodní válku s Amerikou. Zavedou se dodatečná cla na dovoz zboží

Číst článek

Juncker se příští týden chystá do Washingtonu na jednání o obchodních vztazích mezi EU a USA. Ty jsou napjaté od doby, co americká vláda uvalila cla na dovoz oceli a hliníku z EU a Trump následně opakovaně pohrozil, že toto opatření rozšíří na evropské automobily.

Protože objem vyvážených aut z EU do USA je výrazně vyšší než objem uhlí a oceli, budou případná protiopatření tentokrát dalekosáhlejší, uvádí list. Pokud jde o ocel, týkají se evropská odvetná cla pro srovnání zboží v objemu pouze 2,8 miliardy eur, dodává.

Vývoz amerického uhlí do EU se v posledních letech výrazně zvýšil. Zástupci chemického průmyslu v EU se zavedení cel brání, neboť se obávají Trumpovy odvety.

Juncker se má s americkým prezidentem sejít 25. července. EK koordinuje obchodní politiku všech 28 členských států a její šéf avizoval, že to chce Trumpovi vysvětlit, uvedla agentura Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme