Spojené státy uvalí clo na hliník a ocel z EU od pátku. ‚Špatný den pro světový obchod,‘ reagoval Juncker

Spojené státy začnou od pátku uplatňovat cla ve výši 25 procent na ocel a deset procent na hliník také na dovoz z Evropské unie, Kanady a Mexika. Oznámil to ve čtvrtek americký ministr obchodu Wilbur Ross.

Tento článek je více než rok starý.

Washington (Aktualizováno: 19:21 31. 5. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Zdroj: Reuters

Cla na hliník a ocel označil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker za naprosto nepřijatelná. „Tohle je špatný den pro světový obchod,“ reagoval zároveň Juncker. A dodal, že v příštích hodinách učiní příslušná odvětná protiopatření.

Ocel ve světě

Největším producentem oceli je Čína. Na dalších místech jsou země EU, nejvíce Německo a Itálie, Japonsko, Indie a Spojené státy. Největším spotřebitelem oceli je Čína, kterou následují země EU, dále USA, Indie, Japonsko a Jižní Korea. Spojené státy jsou pak největším dovozcem oceli.

Juncker krok označil za čistý a jasný protekcionismus a doplnil, že unie také uvalí dodatečná cla na nejrůznější dovoz z USA. „Budeme bránit zájmy unie plně v souladu s mezinárodním obchodním právem," podotkl Juncker.

Podle komisařky EU pro obchod Cecilie Malmströmové, která se do poslední chvíle snažila o zisk trvalé výjimky z amerických cel, je krok administrativy prezidenta Donalda Trumpa jednoznačně v rozporu s mezinárodně uznávanými pravidly.

Spojené státy zavedly nová cla na ocel a hliník 23. března. Evropská unie měla doposud z placení těchto poplatků výjimku, která končila ve čtvrtek.

Hliník ve světě

Největšími producenty hliníku jsou opět Čína, Rusko, Kanada, Indie a Spojené arabské emiráty. Největšími exportéry jsou Rusko, Kanada, Austrálie, Spojené arabské emiráty a Norsko. Kanada, Rusko a Spojené arabské emiráty jsou i největšími dodavateli hliníku do USA.

Americký ministr obchodu Wilbur Ross ve čtvrtek uvedl, že jednání s EU sice přineslo pokroky, ty však nebyly dostatečné k prodloužení výjimky. Dodal, že Spojené státy chtějí v rozhovorech pokračovat.

Francouzský ministr financí Bruno La Maire také ve čtvrtek varoval Rosse, že uvalení cel by bylo neoprávněné a nebezpečné pro celosvětovou ekonomiku. A dodal, že odpovědnost za případnou obchodní válku je v tuto chvíli čistě na amerických úřadech.

Podle německého ministra financí Olafa Scholze by Evropa měla na toto opatření odpovědět razantně a jednotně. Stejně ve čtvrtek reagovala německá kancléřka Angela Merkelová. Odpovíme inteligentně, rozhodně a společně," prohlásila.

„Naše odpověď na America First (Amerika na prvním místě) může být jen: Spojená Evropa," uvedl německý ministr zahraničí Heiko Maas. „Rozhodnutí USA uvalit cla na ocel a hliník z EU nerozumíme a odmítáme je. EU je připravena adekvátně odpovědět vhodnými protiopatřeními," dodal.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v jasné narážce na amerického prezidenta Donalda Trumpa sdělil: „Taková řešení mohou přinést krátkodobé symbolické uspokojení. Někdo si může myslet, že potěší voliče, když bude moci říct, podívejte, vyhrál jsem a změnil jsem pravidla.“ Ale i on připomněl, že obchodní války s sebou přinášejí zvyšování cen a růst nezaměstnanosti.

Jako odveta cla na burbon, motocykly či džíny?

Americká opatření se dotkla exportu z EU, který v roce 2017 dosahoval objemu 6,4 miliardy eur, tedy necelých 165 miliard korun.

'Nepředstavujeme riziko.' Evropská unie žádá vyjmutí z amerických cel na dovoz oceli a hliníku.

Číst článek

Evropská unie již dříve předložila Světové obchodní organizaci seznam amerických produktů, na které by mohla uvalit vysoká cla jako odvetu za cla na dovoz oceli a hliníku.

Na seznamu se nachází například rýže, brusinky, burbon, kukuřice, arašídová pomazánka nebo ocelářské výrobky.

Právní postup u Světové obchodní organizace spustí komise už v pátek. Podle názoru EU jsou americká opatření v rozporu s pravidly organizace jednoznačně zaměřená na ochranu domácího průmyslu před konkurencí, kterou představuje dovoz.

Členské země EU podle agentury Reuters podporují plán Evropské komise zavést cla na americké zboží, jehož roční dovoz do EU dosahuje hodnoty 2,8 miliardy eur, tedy 72 miliard korun.

Juncker také už dříve uvedl, že cla by se dotkla například špičkových motocyklů Harley-Davidson nebo džínů Levi's.

Odvetná opatření proti clům zvažuje také Kanada, týkat by se mohla například whiskey nebo pomerančového džusu.

Jak moc poškodí cla Česko?

V Česku podle Svazu průmyslu a dopravy ohrožují americká cla hlavně tuzemské oceláře, kteří se obávají omezení svého vývozu a přesměrování levné oceli ze třetích zemí z amerického na evropský trh, který je pro ně nejvýznamnější.

Například největší české hutní podniky, Třinecké železárny a ArcelorMittal Ostrava, čekají, že jim kvůli zavedení dovozních cel na hliník a ocel klesne prodej některých výrobků do USA. Vzhledem k objemu výroby ale toto množství nebude příliš významné a dosáhne jen jednotek procent.

'Absurdita, vyšší ceny, ztráta práce.' Americké clo na dovoz kovu rozzlobilo evropské oceláře

Číst článek

Třineckých železáren se například uvalení amerických cel dotkne určitě v segmentu kolejnic, uvvedla to mluvčí firmy Petra Macková Jurásková. Výpadek ale firma nahradí na evropských trzích, kde je velká poptávka, protože se buduje infrastruktura, podotkla.

„Z dlouhodobého hlediska to (uvalení cel) ale může být pro evropský trh problém. Protože je možné, že to, co se neudá v Americe, se bude tlačit do Evropy," doplnila Macková Jurásková.

Za špatnou zprávu pro českou ekonomiku i další ekonomiky EU označil krok USA hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

„V důsledku ale bude špatnou zprávou také pro ekonomiku Spojených států. Trumpova administrativa sice opatřením uleví pracovníkům v americkém ocelářství, ale zase poškodí třeba americké výrobce automobilů, protože ti místo levnější čínské oceli nyní budou poptávat dražší ocel americkou," uvedl.

Česko bude podle něj patřit k těm zemím EU, které opatření poškodí relativně značně, neboť tuzemská ekonomika je malá a otevřená, vysoce závislá na zahraničním obchodě.

Cla jako Trumpův volební slib

Americký prezident Donald Trump plní tímto krokem jeden ze svých hlavních volebních slibů. Jeho administrativa cla na dovoz oceli a hliníku zavedla už dříve na jaře. Evropská komisařka Malmströmová ale tehdy vyjednala dočasnou výjimku.

Prezident Trump chce uvalením cel pomoci americkému ocelářskému průmyslu, krok ale kritizují mnozí američtí průmyslníci.

Argumentují tím, že právě z Evropy často dovážejí speciální typy oceli, které jsou na americkém trhu jinak nedostupné, a zavedení cel jejich výrobky výrazně zdraží, což může americkému průmyslu spíš uškodit než pomoci.

Jsou terčem německá auta?

Informace německého ekonomického týdeníku Wirtschaftswoche teď ale naznačují, že cíl je zcela konkrétní. Americký prezident chce podle něj primárně vytlačit německá auta z amerického trhu.

Trump podle časopisu řekl nedávno svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi, že nechce, aby ulice New Yorku brázdily mercedesy.

Německé automobilky totiž ve Spojených státech ovládají 90 procent trhu s prémiovými automobilovými značkami. Trumpova administrativa proto prý začala vyšetřovat, jestli to nepoškozuje americký průmysl.

Zdeněk Novák, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme