Co všechno zdraží?

Důležité služby ale i zábava zřejmě podraží od 1. května. A to kvůli novému zdanění 19procentní sazbou daně z přidané hodnoty. Právě na změně základní sazby DPH a na přeřazení některých položek z té snížené do základní hladiny se domluvili zástupci koalice včera. Za co bychom tedy měli zaplatit od května víc?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Mytí nádobí, koupání, to všechno by mělo stát víc. Vodné a stočné se totiž od května stěhuje ze snížené 5procentní sazby DPH do té základní, nově tedy 19procentní. První výpočty cen nabízí například obchodní ředitel Vodovodů a kanalizací Hradec Králové Stanislav Máslo. "Ze stávajících 45 korun na 51." První odhady nových cen po změně zdanění už znají na Vyškovsku. Generální ředitel tamních vodovoů a kanalizací Vladimír Kramář naznačil, že metr krychlový vody rozhodně nezůstane na 43 korunách. "Bude to 48,74 haléřů."

Koaliční návrh nepotěší také sportovní fanoušky, protože dražší budou například vstupenky na sportovní utkání ale také na koncerty, do divadel nebo do kin. Ředitel pražského kina Aero Ivo Andrle ale věří, že květnové zvýšení cen diváky neodradí. "Třeba z toho průměru 70 půjdeme o 14 procent výš, k těm 80 korunám."

Někteří další provozovatelé kin v tuto chvíli cenové změny zvažují, ale nejsou schopni říct, o kolik bude lístek právě do jejich kina dražší. Generální manažer Multiplexu Palace Cinema David Horáček ale připouští, že současné více než 130korunové vstupné alespoň část ze zvýšení daně ponese. "Může to vést k tomu, že se vrátíme k naší dřívější politice různé druhy cen v různých dnech a různých časech v průběhu dne."

Markéta Kaclová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme