ČSSD chce od ledna zmrazit růst nájemného

Sociální demokraté chtějí, aby vláda prostřednictvím vládního nařízení zmrazila růst nájemného. Cenové moratorium by mělo platit od 1. ledna 2010.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

byty

byty | Foto: Marián Vojtek

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na tiskové konferenci řekl, že kdyby vláda se zmrazením růstu nájemného nesouhlasila, sociální demokraté ho zkusí v poslanecké sněmovně prosadit jako zákon.

"Účelem je zamezit anarchii po 1. lednu 2010, kdy nebude zákonem upraven problém změny výše nájemného a vlastníci by se museli obracet na soud," uvedl Paroubek.

Soudy by se přitom podle ČSSD neměly o co opírat a nájemné by mohly upravovat podle jednostranných argumentů pronajímatelů.

Půlroční moratorium by podle Paroubka mělo také poskytnout čas na přípravu standardního zákona o nájemném. Podrobnosti o tomto zákonu chce ČSSD představit v pondělí.

Pravice návrh odmítá

Pro občanské demokraty je návrh nepřijatelný. "Je to krok, který v žádném případě není ekonomicky správný," řekla pro ČTK místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Zdeňka Horníková, která se na bytovou problematiku zaměřuje.

Připomněla také, že sněmovna letos v dubnu schválila prodloužení deregulace nájemného o tři roky do konce roku 2012. "To byl ale jediný ústupek, který jsme byli ochotni podpořit," podotkla Horníková.

Plán ČSSD se nelíbí ani lidovcům. Předseda KDU-ČSL a bývalý ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda proto doufá, že vláda cenové moratorium nepodpoří.

"Musí se vyvážit zájmy vlastníků i nájemníků a chce to také novelu občanského zákoníku, který narovná tyto vztahy. Podle mého názoru to chce dělat sociální demokracie populisticky a dobře ví, že změna tohoto typu může v konečném důsledku stát daňové poplatníky hodně peněz, když prohrajeme spor ve Štrasburku," řekl Radiožurnálu Svoboda.

S výzvou vládě na zmrazení nájemného přišlo minulý týden už Sdružení nájemníků ČR. Podle zákona o cenách je možné vyhlásit cenové moratorium jen v případě, že je trh ohrožen účinky omezení hospodářské soutěže nebo to vyžaduje mimořádná tržní situace.

V prosinci 2002 přijala moratorium na růst nájemného koaliční vláda vedená Vladimírem Špidlou (ČSSD). Reagovala tak na rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil cenové vyhlášky regulující výši nájemného. Poté se však na Ústavní soud obrátila skupina senátorů a na jejich návrh soudci zrušili i cenové moratorium.

Martin Hromádka, Eva Rajlichová, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme