ČSTV bude muset za půjčku Sazce ručit svým majetkem

Předsedové krajských sdružení ČSTV a šéfové sportovních svazů se radili ohledně dění kolem společnosti Sazka. Té mají pomoci na cestě z insolvence Penta a E-Invest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka

Sazka | Foto: Marián Vojtek

„Jednalo se o informativní schůzku. V zásadě jsme byli informováni o hrubých rysech té transakce a zároveň jsme byli informováni o tom, že v této fázi členská základna ČSTV do toho rozhodovacího procesu nemůže nijak mluvit,“ řekl po takřka čtyř hodinovém jednání místopředseda Českého olympijského výboru a předseda Českého veslařského svazu Jiří Kejval.

Účastníci porady byli informováni o tom, jakým způsobem bude akcionářům Sazky poskytnuta půjčka od Penty a E-Investu. Český svaz tělesné výchovy bude muset ručit svým majetkem. Zástupci jednotlivých svazů však byli ujištěni, že se nebude jednat o záruky v podobě nemovitého majetku představujícího sportoviště, ale „pouze“ akciemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění v Sazce v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

„V případě, že nastane okamžik, že by mělo přijít k rozhodování o ručení, tak budou svolány orgány, které o tom budou rozhodovat. Podle rozboru, který mám k dispozici, na to stačí výkonný výbor ČSTV,“ uvedl předseda ČSTV Pavel Kořan.

Nabídka od Penty přišla už v prosinci minulého roku. Tehdy požadovala stoprocentní podíl ve společnosti. Nyní sice tvrdí, že žádné akcie nechce, ale pokud Sazka nebude schopna splácet z výnosů půjčku od Penty, ta se k akciím stejně dostane.

„V tomto případě nebude potřeba schválení svazů sdružených ČSTV,“ řekl Jiří Kejval.

Zajímavé také je to, že žádná písemná dohoda o tom, jakým způsobem se za poskytnuté miliardy bude ručit, zatím neexistuje, ale ty už jsou údajně připraveny na účtech Sazky.

Dohoda „o nás bez nás“

Jako „o nás bez nás“ hodnotí zástupci sportovních svazů dohodu Sazky a dvojice investorů, která vznikala za jejich zády. Například olympijský výbor včera představenou dohodu hodnotí podobně jako prosincovou, kdy Penta chtěla otevřeně všechny akcie.

Oba návrhy se ovšem liší v tom, že peníze k navýšení základního jmění Sazky, a tedy vydané akcie, poslouží tentokrát jako zástava. Pokud by se vývoj příjmů Sazky v příštích letech nevyvíjel podle představ dvojice investorů, mohli by se k těmto akciím snadno dostat. A takovýto plán nebudí mezi sportovci příliš velkou důvěru.

Důvěru ve strahovské funkcionáře v orgánech Sazky ztratil podle svých slov i předseda Českého svazu jachtingu Karel Bauer.

„My musíme buď věřit nebo nevěřit lidem, kteří nás zastupují v představenstvu a dozorčí radě. Já osobně jim vůbec nevěřím už z toho důvodu, že informace, které nám poskytují, nikdy nejsou úplné. Vždycky je za nimi cosi schovaného, co se objeví později,“ řekl Karel Bauer.

Zítra se má sejít výkonný výbor ČSTV, který s největší pravděpodobností tento investiční záměr schválí. Mají se také uskutečnit ještě dvě valné hromady Sazky a ČSTV. Pokud by se ovšem sportovním svazům podařilo odstranit současné vedení, a následně i zastoupení v Sazce, pak by to znamenalo velmi vážné ohrožení strategické dohody.

Martin Drtina, Petr Kadeřábek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme