Čtvrtina Čechů uvažuje o půjčce na vánoční dárky, odborníci varují

Každý čtvrtý Čech uvažuje o Vánocích na úvěr. Kolem pěti procent lidí se pak skutečně zadluží. Ekonomové přitom radí být před takovými půjčkami na vánoční dárky na pozoru. Krátkodobá radost blízkých může být vykoupena vleklými finančními problémy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na 'Černý pátek' začíná v Americe předvánoční nákupní horečka

Na 'Černý pátek' začíná v Americe předvánoční nákupní horečka | Zdroj: Reuters

Nárůst zájmu o půjčky stoupá před Vánocemi zhruba o pětinu. Češi si půjčují nejčastěji 20 až 30 tisíc korun, ty potom splácejí celý příští rok. Podle ekonomů je tady ale riziko, že během doby splácení může člověk přijít o práci nebo mít nečekané další výdaje. Po několika týdnech nebo měsících od Vánoc pak přichází kruté vystřízlivění, lidé si uvědomují, že za chvilkovou radost pod stromečkem musejí platit i v době, kdy už z nich sváteční atmosféra dávno vyprchá.

Odborníci radí, že když už se lidé rozhodnu pro půjčku na dárky, mají se zeptat v bance například na poskytnutí kontokorentního úvěru. Ten je ideální pro krátkodobé překlenutí nedostatku hotovosti, za předpokladu ale, že je člověk schopen splatit zhruba do čtvrt roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problematice vánočních půjček se v Odpoledním Radiožurnálu věnoval reportér Martin Drtina

Podobnou službu udělá i kreditní karta, k té by se ale měli uchýlit jen lidé, kteří vědí, že jsou schopni půjčku rychle splatit. Většinou jsou to 2 měsíce bezúročného období, pak ale úrok rychle narůstá.

A požádat lze i o bankovní spotřebitelský úvěr. U něho se dá přesně spočítat, kolik klient přeplatí, a může ho splácet i několik let. Delší splatnost ale odborníci nepovažují za vhodnou, příští vánoce pak totiž budou kvůli splátkám starého úvěru o to chudší.

Pozor na lichváře

Odborníci upozorňují, že u nebankovních společností je potřeba ještě větší obezřetnost. Než dotyčný smlouvu podepíše, je potřeba si ji pečlivě celou přečíst, včetně poznámek pod čarou psané titěrnými písmeny.

Může se tam skrývat chyták v podobě předem splatného poplatku za administraci úvěru, mohou tam být nepřiměřené sankce za porušení platební morálky a podobně.

Martin Drtina, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme