Do Česka opět proudí turisté, hlavně z Německa a Ruska

Cestovní ruch přinesl České republice ve druhém čtvrtletí téměř 33 miliard korun. Vyplývá to ze statistiky platební bilance, kterou zveřejnila Česká národní banka. V přepočtu na dolary byly příjmy oproti loňskému roku vyšší o 6,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatímco turisté se fotí ve Zlaté uličce...

Zatímco turisté se fotí ve Zlaté uličce... | Foto: Tomáš Adamec

Do českých hromadných ubytovacích zařízení přijelo milion devět set tisíc turistů, to je o třináct a půl procenta více než ve stejném období vloni. Meziroční nárůst je dokonce největší od roku 2004.

Mojmír Mikula z agentury CzechTourism si to vysvětluje ekonomickým oživením ve světě. Krize, která se projevila i v cestovním ruchu, podle něj pominula.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mojmír Mikula z agentury CzechTourism na Rádiu Česko

Nejvíc turistů k nám nadále jezdí z Německa, dále pak z Ruska, Polska, Itálie a Velké Británie. Nejvíc peněz utratí Rusové, Číňané, Japonci a Američané. Podle Mikuly si turisté víc rozmýšlejí, jak své peníze utratí.

„Kvantita je nahrazena kvalitou. Turisté žádají za své peníze víc. Největší zájem je o čtyřhvězdičkové hotely, pak hotely s pěti a třemi hvězdičkami. Je to způsobeno zřejmě i tím, že dražší hotely zlevnily,“ myslí si Mikula.

Nárůst počtu turistů ze zahraničí bude podle Mikuly pokračovat. „Jednoznačně očekáváme růst. Myslím si, že by do konce roku mohl být o 10 procent.“

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme