Do Evropy se opět vrací hluboká dluhová krize, teď ohrožuje hlavně Španělsko

Úroky u španělských desetiletých dluhopisů přesáhly šest procent. Jsou tak nejvýš od loňského prosince. Tehdy eurozóna prožívala nejtěžší fázi své dluhové krize. Po uklidnění v posledních měsících se ale situace opět začíná zhoršovat. Narůstají obavy, že Španělsko bude muset požádat o mezinárodní pomoc - tak jako Řecko, Irsko a Portugalsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krize eurozóny

Krize eurozóny | Foto: ČTK/AP, Michael Probst | Zdroj: ČTK

Španělská ekonomika je oproti zemím, které o pomoc už požádaly, mnohem silnější a šestiprocentní hranice u dluhopisů stále není kritická. Důležité ale je, že se situace země rychle zhoršuje. Trhy pochybují o tom, že se vládě podaří snížit vysoký rozpočtový schodek podle plánu.

Tvrdá úsporná opatření navíc můžou zemi uvrhnout do hluboké hospodářské krize. Spekuluje se o tom, že by Španělsko mohlo požádat jen o omezenou pomoc pro své banky. Ty před krizí půjčovaly obrovské částky do stavebnictví. Lidé a firmy ale teď tyto úvěry nedokážou splácet.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme