Do projektu recyklace elektroodpadu se již zapojila tisícovka firem

Elektroodpad je nejrychleji rostoucím druhem odpadu. Každý občan České republiky ho ročně vyprodukuje odhadem přes 14 kilogramů. Jak s ním ale lidé nakládají? A jak v tom mohou pomoci třeba zaměstnavatelé? O tom se dnes mluví na Semináři nejen pro zelené firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akce "Zatočte s elektroodpadem" v Mnichově Hradišti

Akce "Zatočte s elektroodpadem" v Mnichově Hradišti | Foto: Jana Huzilová

Na semináři se už podruhé mohou společnosti dozvědět, jak do svého provozu efektivně zavádět ekologické principy. Cílem projektu je právě zabezpečit zpětný odběr a recyklaci elektroodpadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O likvidaci elektroodpadu mluvili ve Světě o jedné Petr Kubernát ze společnosti REMA a Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha

Podle organizátora semináře Petra Kubernáta je u nás v současnosti takzvaných zelených firem již tisíc a zájem stále roste.

„Firmy, které se k projektu přihlásí, tak nejenom že nabízejí službu všem svým zaměstnancům, ale mohou se zdarma a bez jakýchkoliv problémů zbavit svého elektroodpadu na pracovišti, to znamená firemního. Firmy za toto dostanou certifikát o ekologické likvidaci a ví, že elektroodpad, který odevzdají, skončí tam, kde má,“ vysvětlil přínosy projektu Kubernát.

Podle průzkumu společnosti Elektrowin je průměrný Čech ochoten například s fénem či holícím strojkem dojít pouhých 1400 metrů do sběrného dvoru. Většina přístrojů tak končí v domovní popelnici.

„Tohle byla primární myšlenka, která nás vedla k tomu, abychom občany motivovali jinak a přes firmy. Každý musí dojít někam do zaměstnání, tak nám přišlo rozumné, aby firma začaly nabízet tuto službu svým zaměstnancům,“ dodal Kubernát.

Programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký připomněl, že elektroodpad je především zdrojem kvalitních materiálů, které lze znovu využít.

„Myslím, že u nás poroste recyklace těchto odpadních spotřebičů právě proto, že to není jenom odpad, který zabírá místo na skládkách, ale především zdroj velmi kvalitních surovin, které je škoda vyhodit. Můžeme snížit množství surovin, které bychom potom museli těžit v přírodě nebo dokonce dovážet z jiných zemí,“ řekl Kotecký.

Martina Mašková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme