EK chce zpřísnit podmínky pro čerpání peněz z Fondu soudržnosti

Evropská komise navrhla přísnější podmínky pro vyplácení peněz z Fondu soudržnosti, což se dotkne především nových členů, včetně České republiky. Ve hře jsou stovky miliard eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

„Evropská komise by na rozdíl od současného stavu mohla zmrazit nebo třeba úplně zastavit peníze pro některé státy, a to v případě, že by neplnily ekonomická kritéria,“ řekla v pořadu Stalo se dnes zpravodajka České televize v Bruselu Eva Hrnčířová.

Evropská komise podle jejích slov už také nechce proplácet pouze zpětně faktury, jak to dělal doposud při spolufinancování některých evropských projektů, ale chce vyhodnocovat, jak projekty dopadly, a rok co rok monitorovat, jak efektivně byly peníze vynaloženy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka České televize v Bruselu Eva Hrnčířová mluví o podmínkách čerpání peněz z evropského fodnu soudržnosti ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

„A konečně má taky svoje priority, podle kterých chce projekty rozdělovat. Ty jsou spojené s dlouhodobou strategií Evropa 2020. Peníze by měly jít například na projekty, které nastartují a povzbudí hospodářský růst,“ uvedla Eva Hrnčířová.

Částka, s níž mohou země počítat v letech 2014 až 2020, bude nyní podle jejích slov předmětem tvrdého boje mezi členskými státy i Evropským parlamentem. Už nyní se ale podle Evy Hrnčířové ví, že peněz bude méně než v současném období.

„Na příštích sedm let od roku 2014 do roku 2020 to bude 336 miliard eur, což je asi o pět procent méně, než je teď. Také je nižší maximální strop, který mohou státy čerpat. Doteď to byly maximálně 4 procenta hrubého národního důchodu a podle nových pravidel by to mělo být pouze 2,5 procenta hrubého národního důchodu,“ řekla.

Martin Dorazín, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme