Ekonomické informace 12. 9. 2007

Vláda projedná návrh státního rozpočtu na příští rok. O rozpočtu dnes budou diskutovat také členové Evropské komise. Ti projednají novou zprávu o pravidlech, podle kterých by se v budoucnu mělo řídit jeho sestavování. Ropný kartel OPEC zvýší těžbu o půl milionu barelů denně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Vláda dnes projedná státní rozpočet na příští rok. Ministry proto čeká debata o rozdělení peněz. Stát by měl v roce 2008 hospodařit se schodkem skoro 71 miliard korun. Deficit by tak měl dosáhnout 2,95 procenta a dostat se pod hranici nutnou pro přijetí eura.

O rozpočtu dnes budou diskutovat také členové Evropské komise. Ti projednají novou zprávu o pravidlech, podle kterých by se v budoucnu mělo řídit jeho sestavování. Jednou z hlavních priorit by měl být nově mimo jiné vědecký a technologický rozvoj. Jak ale z Bruselu dodává zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka, nový materiál má mnoho kritiků ještě před zveřejněním.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pohanka: Evropský rozpočet

Euro na finančních trzích doslova drtí dolar. Vůči americké měně proto posiluje také česká koruna. Její kurz se drží pod hranicí dvaceti korun. Podle Aleše Michla z Raiffeisenbank dolar do konce roku ještě zlevní.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Koruna vůči dolaru ještě posílí

Podle něho je to dobrá zpráva pro českou inflaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Kurs dolaru

Ropný kartel OPEC zvýší těžbu o půl milionu barelů denně. Ceny na trzích ve světě po této zprávě mírně klesly. Navýšení těžby ale podle odborníků nejspíš nebude mít další dopad. V porovnání s celkovou produkcí kartelu je to totiž jenom kosmetická úprava.

České podniky si stále častěji pojišťují své manažery nebo majitele. Pokud klíčová osoba uvedená ve smlouvě z jakýchkoli příčin zemře, mohou od pojišťoven žádat peníze na pokrytí škod, které jim to způsobilo. Podobné pojistky jsou ve světě běžné.

Milan Kopp, Petra Steinerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme