Ekonomické informace 13. 11. 2006

Firmy se mohou začít ucházet o tendry Lesů České republiky. V Česku se začne více jezdit na zemní plyn. Spolehlivým klientům budou banky poskytovat úvěry levněji. Ceny vánočních stromků se nezmění. Pedagogická fakulta Ostravské univerzity má opravené sídlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

poškozené lesy

poškozené lesy | Foto: David Šťáhlavský | Zdroj: Český rozhlas

Lesnické firmy se mohou do dnešního poledne ucházet v tendrech o práci v lesích státního podniku Lesy České republiky. Jednoroční tendry se vypisují prakticky na všechny plochy státních lesů a firmy v nich mohou získat miliardové zakázky - jejich celková předpokládaná hodnota překračuje 6 miliard korun. Lesnické firmy ale každoroční tendry státního podniku kritizují. Tvrdí, že mohou způsobit problémy, protože firmy nemusí na přelomu roku stihnout přestěhovat všechny své kapacity a navíc podle nich hrozí, že se v případě odvolání neúspěšných uchazečů práce v lesích na několik měsíců zastaví. Lesy České republiky ale tuto kritiku odmítají s tím, že vypsání nových tendrů naopak napraví problémy vyplývající z toho, že antimonopolní úřad označil smlouvy vzešlé ze dvou kol tendrů v roce 2005 za nezákonné.

V Česku se zřejmě začne více jezdit na zemní plyn, a to kvůli zrušení spotřební daně z této komodity. Ta dnes u kubíku zemního plynu pro dopravu představuje 2 Kč a 35 haléřů, od příštího roku by ale po schválení Senátem a prezidentem měla být nulová. To zemní plyn výrazně zlevní, říká Jaroslav Tománek z České plynárenské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Tománek: Zemní plyn

K využití zemního plynu se podrobněji vrátíme po čtvrt na deset v dnešním ekonomickém magazínu.

Lidem, kteří bez problémů splácejí své úvěry, je banky zřejmě budou nabízet levněji a rychleji. Provozovatel Bankovního a nebankovního registru klientských informací totiž tento týden spustí ve zkušebním režimu takzvaný Czech Bureau Score, tedy osobní oznámkování klienta na základě jeho dosavadního chování. To bankám umožní urychlit hodnocení bonity a dobrým klientům může do budoucna zlevnit úvěry, vysvětluje výkonný ředitel registru Czech Credit Bureau Petr Kučera.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kučera: Úvěry

Ceny vánočních stromků se letos podle pěstitelů výrazně nezmění. V některých krajích sice nepatrně podraží, jinde ale mohou naopak díky snížení DPH z 19 na pět procent mírně zlevnit. Mezi jednotlivými kraji ale zřejmě zůstanou rozdíly v cenách až v řádu stovek korun. To některé obyvatele motivuje k tomu, že se pokoušejí získat stromek vlastnoručně v lese zadarmo. Lesníci tomu ale letos budou velmi pečlivě bránit, říká lesní správce v Hluboké nad Vltavou Jan Zasadil.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Zasadil: Vánoční stromky

Pedagogická fakulta Ostravské univerzity se k dnešnímu dni dočkala důstojného zázemí. V rámci obnovy centra Ostravy bylo její sídlo opraveno za téměř 100 miliónů korun vyčleněných ze státního rozpočtu. Novou budovu fakulty dnes slavnostně otevře rektor Ostravské univerzity, dodává Martin Knitl.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Knitl: Fakulta

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme