Ekonomické informace 18. 12. 2001

Hovoříme o dalším posilování české měny a jednání vlády s vedením centrální banky o dalším postupu proti tomuto trendu. Vracíme se také k pondělnímu rozhodnutí o privatizaci některých energetických podniků. Vláda přitom nevybrala britskou společnost Rotch Energy jako vítěze tendru na státní podíl ve skupině Unipetrol. Firma teď požaduje vysvětlení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

průmysl

průmysl | Foto: Jan Rosenauer

Česká koruna v očekávání směny obrovských sum za privatizaci vylétla opět prudce nahoru. Naše měna prolomila další psychologickou hranici, když její kurs k euru dosáhl až na historicky nejsilnější úroveň 31 korun 85 haléřů za euro, což odpovídá úrovni 16.28 za marku. Aby posilování, které komplikuje život hlavně našim exportérům, nepokračovalo, je podle centrální banky potřeba, aby vláda zmrazila část peněz, které za privatizaci přijdou. K jednání podle premiéra Miloše Zemana dojde dnes ráno.

Přehrát

00:00 / 00:00

M.Zeman o jednání se Z.Tůmou

Premiér zopakoval, že vláda část peněz zmrazí, aby se nedostaly na trh, ale výměnou za to chce od centrální banky další snížení úrokových sazeb. Důvodem je fakt, že zlevnění peněz by podpořilo naši ekonomiku v době, kdy nad Evropou visí hrozba recese.

Vláda nevybrala britskou společnost Rotch Energy jako vítěze tendru na státní podíl ve skupině Unipetrol. Nepovažuje ji za strategického partnera, ale za překupníka. Premiér Miloš Zeman tak zdůvodnil, proč vláda dala přednost českému Agrofertu, přestože nabídl o dvě a půl miliardy méně než Rotch. Podle ředitele Rotch Energy pro rozvoj a marketing J. Šmída firma rozhodnutí vlády nerozumí a požaduje vysvětlení, které by rozhodně prospělo transparentnosti celého privatizačního procesu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J.Šmíd:Firma Rotch Energy žádá vysvětlení

Akcie petrochemické společnosti Unipetrol na pražské burze ztratily drtivých téměř 13 % a spadly na dvouměsíční minimum 46,60 Kč. Do rozhodnutí vlády o prodeji Unipetrolu tuzemskému Agrofertu přitom akcie stály přes 54 Kč a rostly. Podle Josefa Bednáře z Conseq Finance tak trh vyjádřil svůj názor na rozhodnutí vlády. Společnost Agrofert se nezdá dostatečně transparentní nebo solidní pro investory. Akcie energetické společnosti ČEZ reagovaly na odložení privatizace ztrátou 4 % a staly se nejobchodovanější firmou burzy.

Poslanecká sněmovna dnes v závěrečném čtení projedná vládní návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok.

Energetický regulační úřad by měl zítra rozhodnout, v jakém objemu může Severomoravská energetika dovážet elektřinu ze zahraničí. Tím by měl skončit spor této společnsoti s Českou přenosovou, která ji údajně z důvodu omezené kapacity našich sítí garantovala pouze třetinu požadovaného množství na měsíc leden a zbývající měsíce roku nepotvrdila vůbec. Generální ředitel Severomoravské energetiky Tomáš Hyner současně předpokládá, že v zápětí po verdiktu firma obdrží i dovozní licenci od ministerstva průmyslu a obchodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

T.Hyner: SME a dovoz elektřiny

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme