Ekonomické informace 19. 7. 2006

Dosluhující vláda má dnes posoudit další postup v tendru na prodej čtyřmiliardové pohledávky za společností Setuza a rozhodnout o dalším pokračování privatizace Aera Vodochody. Dánsko částečně otevírá svůj pracovní trh pro nové členy Evropské unie. Na pražské, ale i londýnské burze by se začátkem příštího roku měly objevit akcie těžební společnosti OKD. Prezident americké centrální banky Ben Bernanke vystoupí s pololetní zprávou o měnové politice, která může naznačit další vývoj úrokových sazeb ve Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Minimálně s půlročním zpožděním se v Česku zavede elektronické mýto pro kamiony na silnicích I. třídy. Pro stát to bude znamenat ztrátu kolem 1 a půl miliardy korun. Své kolegy ve vládě o tom dnes bude informovat ministr dopravy Milan Šimonovský.

Ministři ale mají na programu ještě další důležité záležitosti. Měli by posoudit další postup vlády v tendru na prodej čtyřmiliardové pohledávky za společností Setuza a rozhodnout o dalším pokračování privatizace Aera Vodochody, kterou vláda v půlce března přerušila. Důvodem přerušení byly obavy ze snahy zájemců vybudovat z tamní přistávací dráhy mezinárodní letiště. Posudek, který si nechalo vypracovat ministerstvo dopravy, ale potvrdil, že by tento krok pozici ruzyňského letiště nijak neohrožoval, naopak z něj vyplynulo, že fungování dvou letišť současně by z hlediska celkových výnosů mohlo být výhodnější.

Dánsko částečně otevírá svůj pracovní trh pro nové členy Evropské unie. I Češi tak budou moci v této zemi pracovat podle tamních standardů včetně platových výměrů. Procedura zaměstnávání lidí v Dánsku se díky tomu zrychlí a zjednoduší, říká mluvčí českého ministerstva zahraničí Richard Krpač.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Krpač: Pracovní trh v Dánsku

Výhody získají i studenti - při studijním pobytu v Dánsku se mohou nechat zaměstnat po dobu studia za stejných podmínek jako jejich kolegové z ostatních členských zemí unie, tedy bez nutnosti žádat o zvláštní povolení.

Český kapitálový trh by brzy mohl obohatit další titul. Na pražské, ale současně i londýnské burze by se začátkem příštího roku měly objevit akcie těžební společnosti OKD. Napsal to britský list Financial Times s tím, že umístěním akcií podniku na obou burzách vyvrcholí intenzivní dvouletá restrukturalizace OKD. Pro pražskou burzu by nový akciový titul podle analytika společnosti Patria finance Viktora Reischiga znamenal velký přínos.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Reischig: Akcie OKD na burze

Na dnešní den bedlivě čekají ekonomičtí analytici ve Spojených státech. Prezident americké centrální banky Ben Bernanke totiž vystoupí s pololetní zprávou o měnové politice. Ta může naznačit další vývoj úrokových sazeb ve Spojených státech a jak doplňuje hlavní ekonom České spořitelny Viktor Kotlán, bude klíčová i pro světové devizové trhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Kotlán: Úrokové sazby v USA

S tím, že americká centrální banka v srpnu ještě jednou zvýší sazby, počítá i hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Jak ale dodává, pro každého to dobrá zpráva být nemusí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Úrokové sazby a akciové trhy

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme