Ekonomické informace 20. 5. 2003

Koruna se vyšplhala na nové maximum vůči americkému dolaru. 26 korun a 70 haléřů - taková byla včerejší nejsilnější úroveň naší měny. Impulsem k posílení ale nebyly naše dobré ekonomické výsledky, ale dlouhodobé oslabování dolaru vůči euru. Přestože k závěru obchodování si dolar ke koruně opět poněkud polepšil, analytici mu do budoucna příliš velké šance nedávají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detail dvacetidolarové bankovky

Detail dvacetidolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Do konce týdne předpovídají dolaru další propad. Mohl by tak dále zlevnit benzínu nebo elektroniky, ale jak říká analytik Raiffeisen Bank Ivo Nejdl, propadající se amarická měna může způsobovat snižování konkurenceschopnosti našich výrobců na zahraničních trzích.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Nejdl: Vývoj cen

Na úvod týdne se zablýskla také cena zlata. Vyšplhala se totiž na nové tříměsíční maximum.

Oznámená redukce rozpočtových výdajů a naopak zvýšení rozpočtových příjmů je krokem, který má pomoci snížit schodek veřejných financí, a to až na plánovanou úroveň 4 procent hrubého domácího produktu v roce 2006. Vládní experti mluvili o úsporách ve výši 120 miliard korun. Poslední zveřejněná částka je vyšší, až 200 miliard korun. Jak vysvětluje analytik David Marek z Patria finance, jde o cílovou úroveň úspor.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Úspory

Do konce května musí ministerstvo financí zpracovat konečný návrh zákona, který má zamezit nelegálnímu obchodu se surovými diamanty. Rozhodla o tom vláda, která zatím schválila rozpracovanou versi. Česku jinak totiž hrozí, že nebude moci od července diamanty dovážet. Zákonem se podle premiéra Vladimíra Špidly přihlásíme k tzv. Kimberleyskému procesu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Špidla: Diamanty

Akcionáři České pojišťovny vyplatí z loňského zisku dividendu. Na jednu akcii tak připadne téměř 1200 korun. Valná hromada také schválila snížení základního kapitálu společnosti, a to o hodnotu vlastních akcií, které Česká pojišťovna drží. Podle mluvčího České pojišťovny Václava Bálka ke snížení základního kapitálu muselo dojít na základě zákona.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Špidla: Diamanty

Po celém světě roste riziko deflace - takové je varování Mezinárodního měnového fondu. V situaci současného ekonomického útlumu, se kterým se potýká stále více vyspělých zemí, tak hrozí trvalejší pokles cen. Krátkodobé snižování cenové hladiny může těšit spotřebitele, kterým tak roste reálný příjem, dlouhodobý pokles cen je ale škodlivý. Omezuje objem výroby a způsobuje růst nezaměstnanosti. To může vést k dalšímu zpomalování ekonomiky.

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme