Ekonomické informace 20. 8. 2002

Dvacet miliard jako zvláštní rozpočtovou rezervu chce vláda v příštím roce vytvořit na odstraňování škod po povodních. Ty premiér Vladimír Špidla odhadl na celkových 60 až 90 miliard. Dalších šest miliard by si vláda chtěla půjčit od Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Část škod, zatím se odhadují na čtyři miliardy, uhradí Státní fond dopravní infrastruktury, který bude muset znovu rozdělit peníze, které má k dispozici. Také některé pojišťovny zveřejnily své odhady. Česká pojišťovna předpokládá, že uhradí kolem pěti miliard, stejnou částku bude muset zaplatit asi i Kooperativa, která mimo jiné pojišťovala pražské metro.

Majetek Českých drah poškodila velká voda mnohem více než záplavy před pěti lety. Odhady mluví až o 2 miliardách čtyřech stech milionech korun. Železničáři už stihli zprovoznit přibližně třetinu poškozených tratí a mostů. Mohou tedy obnovit i nákladní dopravu, která je důležitá přdevším pro výrobní podniky. Už minulý týden, než dorazila velká voda, stačili podle generálního ředitele Dalibora Zeleného předzásobit uhlím elektrárny v Mělníku, v Opatovicích a ve Chvaleticích. Letecký benzín zatím vozí z bratislavského Slovnaftu místo zatopené rafinerie v Kralupech nad Vltavou.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Zelený: Nákladní železniční doprava

Agrofert nechce za současných podmínek privatizovat Unipetrol. Firma, která zvítězila už v prosinci loňského roku ve výběrovém řízení, platbu za petrochemický holding stále oddalovala. Neododala totiž antimonopolnímu úřadu potřebné doklady k posouzení transakce. Šéf Agrofertu Andrej Babiš oznámil, že chce s Fondem národního majetku vyjednat změnu podmínek privatizace.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Babiš: Změna podmínek

Babiš doplnil, že vztahy akcionářů v dceřinné společnosti Unipetrolu Česká rafinérská se zhoršily, zejména kvůli sporu o předávacích cenách. Navíc chce Agrofert, aby k privatizaci holdingu byla přizván i polský zpracovatel ropy PKN Orlen, který má zájem především o rafinérskou část Unipetrolu. Ministr průmyslu Jiří Rusnok už před dvěma týdny na schůzce s Babišem prohlásil, že změna podmínek prodeje by byla jen těžko uskutečnitelná.

Hutní společnost Vítkovice začala se závěrečnou etapou transformace. Ta předpokládá přeměnu divize Vítkovice Strojírenství na samostatný právní subjekt. Jak informuje Michal Svatoš, od listopadu pak začne ve vítkovickém holdingu fungovat nová organizační struktura.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Svatoš: Vítkovice

Řada bank už vyhlásila zvláštní programy pro lidi postižené záplavami.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme