Ekonomické informace 23. 2. 2001

Budeme hovořit o změně sazeb České národní banky a následného vlivu na kurz koruny. Budeme se věnovat i výsledkům hospodaření Komerční banky a také rozpočtu Českých drah.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ode dneška mění Česká národní banka sazby, které ovlivňují cenu peněz na trhu. Nejvýznamnější dvoutýdenní repo sazbu snížila centrální banka o čtvrt procentního bodu - a to na rovných 5 procent. Diskontní sazba klesne na 4 a lombardní na 6 procent. Podle viceguvernéra centrální banky Oldřicha Dědka hlavním důvodem tohoto rozhodnutí je vývoj inflace, která odpovídá inflačnímu cílení České národní banky.

Graf vývoje úrokových sazeb ČNB od roku 1998 do února 2001 najdete po kliknutí na FOTO u titulku této zprávy.

Od snížení reposazeb se dá teoreticky očekávat také tlak na oslabení koruny. Ostatně centrální banka stále považuje kurs koruny za poměrně silny. A guvernér Zdeněk Tůma včera varoval před dalším posilováním naší měny.

Komerční banka loni hospodařila se ztrátou 19 miliónů korun. Za první tři čtvrtletí loňského roku její ztráta přitom dosahovala téměř miliardy. Bance podle jejího generálního ředitele Radovana Vávry pomohly především dvě věci- snížení daňové povinnosti a nárůst tržeb. V posledním čtvrtletí totiž banka vytvořila miliardu provozního zisku navíc a využila všech daňově odpočitatelných položek ke snížení daňové povinnosti. K tomu, jaké reakce po zveřejnění celoročního hospodářského výsledku banka zaznamenala, Vávra uvedl:

Správní rada Českých drah dnes bude jednat o rozpočtu této státní organizace. Generální ředitel Dalibor Zelený letos očekává ztrátu přibližně 4 a půl miliardy korun. Stejně tak jako v minulých letech budou podle něj dráhy nejvíce doplácet na osobní dopravu.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme