Ekonomické informace 26. 5. 2005

Ředitelství silnic a dálnic dnes zveřejní informace o tom, jak kamionová doprava zatěžuje státní rozpočet. O využití alternativních paliv, a to zejména plynu v dopravě dnes bude hovořit ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Do Brna míří další japonský investor: práci dostane v první fázi až 100 lidí. Prezident Václav Klaus podepsal novelu obchodního zákoníku -znamená to, že založit nový podnik by mělo být mnohem rychlejší a jednodušší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamion s návěsem

Kamion s návěsem | Foto: Jan Rosenauer

Ředitelství silnic a dálnic dnes zveřejní informace o tom, jak kamionová doprava zatěžuje naši kapsu. Přetěžování kamionů jen na dálnici D1 způsobuje takové škody, že si jejich opravy vyžádají každý rok 400 milionů korun. Během deseti dubnových dnů, kdy probíhalo na dé jedničce měření, zachytili kontroloři více než tisíc kamionů, které nesplňovaly povolenou váhu nebo rozložení zatížení svého vozidla.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek dnes seznámí veřejnost s tím, jak chce podporovat v dopravě rozvoj alternativních paliv - především plynu. Umožní mu to projekt příslušného programu, který schválila 11. května vláda.

Včera kabinet rozhodl o uvolnění téměř 2 miliard korun na sanaci krajiny po těžbě uranu v oblasti Stráže pod Ralskem. Na území 24 kilometrů čtverečních, na kterých se používala kyselina sírová, je zamořeno 186 milionů krychlových podzemních vod. Sanaci bude mít na starosti hlavně státní podnik Diamo, který pak bude vyhlašovat výběrová řízení na specializované činnosti. Podle ministra průmyslu Milana Urbana by mohla sanace přinést i nová pracovní místa.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Sanace krajiny přinese pracovní místa

Každá čtvrtá tuna odpadu v České republice vzniká v Moravskoslezském kraji. Ještě horší je situace u nebezpečných odpadů - tam připadá na severní Moravu celá jedna třetina. Úřad Moravskoslezského kraje proto chystá rekordní investici do takzvaného integrovaného odpadového centra, na které by měly přispět i Evropské fondy. Za dvě miliardy korun by se mělo kolem 150 tisíc tun odpadů ročně svážet na jediné místo. Podle náměstka hejtmana Pavla Lukši se tam bude odpad dále zpracovávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Lukša: Odpady v Moravskoslezském kraji

Do Brna míří další japonský investor. Společnost Daido Metal vyrábí ložiska pro automobilový průmysl. Její investice dosáhne skoro 400 milionů korun a v první fázi najde v novém závodě práci až 100 lidí. Podle mluvčí Czech investu Jany Víškové je patrný nový trend, podle kterého k nám společnosti přesunují i svoje vývojová centra.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Přesun vývojových center

Založit nový podnik by mělo být mnohem rychlejší a jednodušší než dřív. Podle novely obchodního zákoníku kterou podepsal prezident Václav Klaus bude muset soud žádost o zapsání do obchodního rejstříku vyřešit za pět dní. Pokud to nestihne, bude zápis automaticky považován za provedený. Novela zákoníku by měla vstoupit v účinnost od 1. července. Prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek ovšem upozorňuje ještě na jedno podstatné zlepšení, které sjednotí podmínky pro zápis v celé republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Drábek: Novela obchodního zákoníku

Přes Ázerbájdžán, Kazachstán a Gruzii vede do Turecka nový obří ropovod, který bude dopravovat ropu z Kaspického moře na západní trhy. Včera otevřený ropovod má snížit závislost západních zemí na ropě z Blízkého východu. Vede z Baku do tureckého přístavu na břehu Středozemního moře. Měří 1 760 kilometrů a pojme deset milionů barelů ropy. Ropovod se teď bude několik měsíců napouštět.

Jitka Hanžlová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme