Ekonomické informace 27. 7. 2001

Hovoříme o včerejším kroku centrální banky, která zvýšila úrokové sazby a zhruba o měsíc tak předběhla odhady odborníků. Banka tak čelí zvyšující se inflaci, které se také věnujeme, stejně jako restrukturalizaci ocelářského průmyslu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze jsou ode dneška o něco dražší. Bankovní rada České národní banky zvýšila klíčové sazby o čtvrt procentního bodu. Dvoutýdenní repo sazba je tak 5,25 procenta. Ekonomičtí odborníci tento krok očekávali až na konci srpna. Podle viceguvernéra Luďka Niedermayera k tomu centrální banku vedl růst inflace.

Na riziko zvýšených inflačních tlaků upozorňuje i analytik Jan Vejmělek z Komerční banky.

Zajišťovací fond družstevních záložen dosud vyplatil postižených členům zkrachovalých kampeliček přes 500 miliónů korun. Podle mluvčího Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami Oldřicha Zajíce by tak do konce července měla být uspokojena čtvrtina z celkového počtu asi 90 tisíc lidí.

Stát by měl na restrukturalizaci českého ocelářství vypsat tendr, jehož základní podmínkou bude kromě podnikatelského plánu finanční ozdravění ostravské Nové huti. Vítěz soutěže získá akcie Nové huti a má šanci převzít kontrolu nad Českým ocelářským podnikem, který bude tvořit Nová huť, hutní část Vítkovic a Vysokých pecí Ostrava. Podle náměstka ministra průmyslu Františka Kubelky tento návrh minimalizujeme náklady státu na restrukturalizaci hutí.

O pětadvacet méně nových Fábií včera vyrobila mladoboleslavská Škodovka. Její zaměstnanci totiž přerušili práci, aby tak upozornili na příliš velké nároky, které na ně vedení automobilky v poslední době klade. Jak dodává náš spolupracovník Ladislav Pavlík, vzniklou situací se proto budou dnes zabývat odborné týmy.

Katodové vany pro rekonstruovanou hliníkárnu v Norsku dodá Společnost Unex z Uničova. Jak uvedl člen představenstva společnosti Jiří Krátký, kontrakt s firmou Norsk hydro přinese unexu do roku 2004 půl miliardy korun. Unex uspěl ve výběrovém řízení v konkurenci několika světových firem.

Těžkosti americké ekonomiky doléhají i na francouzské firmy. Velké propouštění ohlásila největší soukromá telekomunikační společnsot Alcatel. Podrobnosti má náš zpravodaj Miloan Fridrich.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme