Ekonomické informace 3. 4. 2002

Stát v březnu hospodařil tak, že dosáhl schodku 15 miliard 700 milionů korun. To je téměř o 10 miliard nižší deficit než v únoru, nicméně vloni ve stejném období byly státní finance v přebytku skoro 2 a půl miliardy. Na letošním minusovém hospodaření se nejvíce podepsala úhrada ztráty Konsolidační banky - což potvrzuje mluvčí ministerstva financí Vladimíra Říhová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer
Přehrát

00:00 / 00:00

V. Říhová: Deficit státního rozpočtu

Rozdělení Českých drah a jejich změnu na akciovou společnost by dnes měla schválit vláda. Ukládá jí to zákon o Českých drahách. Ministři mají také určit datum, ke kterému se stanoví hodnota majetku drah. Ten pak stát vloží do nové akciové společnosti. Podle Jiřího Dupáka z ministerstva dopravy by tímto datem měl být 31. březen.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dupák: Rozdělení Českých drah

Dopravní cesta a provoz na železnici by se měly oddělit k 1. lednu příštího roku. Ve stejný den se České dráhy stanou akciovou společností.

Cena ropy na světových trzích včera prudce rostla a dostala se nad šestitýdenní maximum. Přispělo k tomu rostoucí napětí mezi Izraelem a Palestinou a požadavek Iráku zavést ropné embargo proti západním zemím. Cena termínového kontraktu pro severomořskou ropu Brent s dodávkou v květnu dosáhla 27dolarů 38 centů za barel. Lehká americká ropa na trhu NYMEX vzrostla na 27 dolarů 85 centů za barel.

U nás se v tomto týdnu se zdražováním pohonných hmot nepočítá. V uplynulých dnech už zdražil benzín natural v průměru o korunu na litr, nafta o padesátník na litr.

Úřad práce Brno - město vyplatil za první tři měsíce letošního roku dva a čtvrt milionu korun lidem, kterým jejich zaměstnavatelé neplatí řádně mzdy. To je téměř polovina částky, kterou vydal na tyto účely za celý loňský rok. Zjistil to Vladan Dokoupil.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Dokoupil: Podpora

Ještě v první polovině dubna budou poslanci rozhodovat o schválení úvěru pro nákup 24 stíhaček grippen za 57 miliard korun. Konsorcium BAE System - Saab nabízí jako kompenzaci ofsetové programy ve výši 150 procent hodnoty kontraktu.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme