Ekonomické informace 30. 3. 2001

Centrální banka ponechala v platnosti stávající úrokové sazby. Český Telecom propustí 2500 zaměstnanců. Majoritní podíl v První městské bance získá Česká pojišťovna. Podrobnosti k těmto i dalším zprávám nabízejí Ekonomické informace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka nezměnila úrokové sazby. Poslední posílení kursu koruny je totiž podle ní důsledkem technických faktorů a optimističtějšího pohledu na vývoj ekonomiky, který vyvolaly údaje o HDP. Viceguvernér centrální banky Luděk Niedermayer uvedl, že v ekonomice nevidí žádné nové inflační tlaky.

Tripartita podpořila zvýšení důchodové daně podnikatelů. Návrh předpokládá, že se během čtyř let postupně zvýší minimální částka, z níž se podnikatelům vypočítává důchodové pojištění, na čtyřnásobek.

Výdaje Všeobecné zdravotní pojišťovny ze základního fondu zdravotního pojištění byly loni o 267 miliónů vyšší než příjmy. Vyplývá to z předběžné zprávy o hospodaření pojišťovny.

Propuštění či převedení na jinou práci čeká několik set zaměstnanců pobočného závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. Důvodem je ukončení výroby Felicie do konce června.Vedení firmy chce situaci řešit ve spolupráci s odbory.

Český Telecom letos propustí asi 2500 zaměstnanců. Přibližně polovina z nich odejde přímo z generálního ředitelství. Podnik musí snížit provozní náklady před úplnou liberalizací trhu a zvýšit produktivitu práce na úroveň běžnou u evropských operátorů. Potvrdil to mluvčí Telecomu Vladan Crha.

Český Telecom loni meziročně zvýšil své výnosy o deset procent na 57miliard 200 milionů korun, čistý zisk vzrostl o tři procenta na 6 miliard 400 milionů.

Telekomunikační operátor GTS stále nepodepsal propojovací dohody s Českým Telecomem a požádal Český telekomunikační úřad, aby vydal rozhodnutí, které propojovací dohodu nahradí. Důvody vysvětluje David Duroň, marketingový ředitel GTS. Jde o to, že Český Telecom na alternativních operátorech stále požaduje úhradu nákladů na vybudování a provoz přenosových cest mezi jeho vlastní ústřednou a bodem propojení.

Mobilní operátor RadioMobil zlevní od 1. dubna u svých tarifních programů o jednu korunu ceny volání do sítě Oskar. Výše hovorného se tak vyrovná s cenou volání do sítě dalšího operátora EuroTelu. Nestejné ceny šetří u RadioMobilu i u EuroTelu Úřad na ochranu hospodářské soutěže a také Český telekomunikační úřad.

Auditor potvrdil hospodářské výsledky Komerční banky. Podle nich vykázala ztrátu 19 milionů korun. Provozní zisk činil 7 miliard 870 miionů korun. Náměstek ministra financí Jan Mládek včera na Bankovním foru prohlásil, že prodej Komerční banky by měl být dokončen nejpozději ve třetím čtvrtletí letošního roku. Tím skončí privatizace bank v České republice.

Majoritní podíl v První městské bance získá Česká pojišťovna. Včera o tom rozhodli pražští zastupitelé. Náměstek primátora Jiří Paroubek jejich rozhodnutí kritizuje, protože městskou radou doporučované konsorcium Dexie a Kommunalkredit prošlo řádným výběrovým řízením. Nabídky byly podle něj z hlediska finančních efektů srovnatelné, navíc Dexie a Kommunalkredit jsou banky s vynikající pozicí na trhu.

Jiří Paroubek včera oznámil, že odstoupí z funkce předsedy dozorčí rady První městské banky a zcela opustí dozorčí radu.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme