Ekonomické informace 31. 10. 2002

Odboroví předáci těžební firmy OKD chtějí ubrat peníze bývalým horníkům, kteří pobírají vysoké renty, a přidat těm, kteří je mají nižší. Dvě stě odborářů OKD si odhlasovalo požadavek, aby se valorizace hornických rent prováděla paušální částkou a nikoli jako dosud v procentech - tak jsou totiž zvýhodňovány renty s vyššími částkami. S paušální valorizaci souhlasí i ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Rozhodnout by se mělo do konce roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důlní štola

důlní štola | Foto: Hornické muzeum Příbram

Společnosti, kterým povodně poškodily účetní doklady, mají dnes poslední možnost nahlásit to finančním úřadům. Nejdná se ale o zákonnou povinnoust, pouze o doporučení ministerstva financí. Podle vedoucího sekretariátu Finančního ředitelství pro hlavní město Prahu Karla Dvořáka by si podnikatelé měli pořídit kopie nebo druhopisy zničených dokladů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel Dvořák o kopiích dokladů

Prezidium Fondu národního majetku bude DNES opět projednávat zvolení předsedy výkonného výboru. Složení devítičlenného prezídia se přitom od minulé volby výrazně změnilo. Více o programu zasedání prozradila mluvčí Fondu Lucie Králová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lucie Králová o programu zasedání FNM

Sociální podporu bude možné uplatňovat zpětně pouze za tři měsíce, nikoliv za rok jako dosud - rozhodla o tom vláda. Schválila také novelu zákona o sociální potřebnosti. Při výpočtu dávky by se bralo v úvahu pouze 70 % procent výdělku a posuzovat by se měly i majetkové poměry žadatelů. Podle mluvčí kabinetu Anny Stárkové to povede ke zpřísnění podmínek pro poskytnutí dávek sociální péče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Anna Stárková o zpřísnění dávek sociální péče

Stát chce šetřit i na nemocenské. Vláda uvažuje o tom, že by nemocenskou v prvních dnech nemoci vyplácel ze svého zaměstnavatel. Podle mluvčího Ministerstva financí Jaroslava Dědiče se na změně pilně pracuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Dědič: Na změně se pracuje

To se nelíbí podnikatelům. Podle předsedy sdružení podnikatelů Bedřicha Dandy je to jednoznačně špatná myšlenka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bedřich Danda: Není to dobré

Nespokojení zemědělci jsou připraveni opakovat svoji včerejší demonstraci, pokud se vláda nepokusí jejich problémy vyřešit. Peticí zemědělců se budou dnes zabývat také poslanci zemědělského výboru. Podle jeho předsedy Ladislava Skopala z ČSSD je špatná situace, především v rostlinné výrobě, důvodem i k vládnímu jednání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Skopal o situaci v zemědělství

Komerční banka vykázala za prvních devět měsíců zisk 6 miliard a 300 tisíc korun. To je o 3 miliardy a 800 miliónů více než za stejné období loňského roku. Má také více hypotéčních a spotřebních úvěrů.

Zato Elektrárenské společnosti ČEZ klesl v září zisk na 6 a půl miliardy korun, což je o 2 miliardy a 400 miliónů méně než loni. Akcie dominantního výrobce elektřiny po oznámení výsledků oslabily. A komentář Jiřího Soustružníka z Patria finance?

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Soustružník komentuje zisk ČEZ

<!-- Ministerstvo pro místní rozvoj nakládalo se svým majetkem nehospodárně. Prokázala to první fáze auditu, který od 21. října provádí firma Deloitte

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme