Ekonomické informace 31. 5. 2007

Česko se odvolá proti pokutě Evropské komise. Vláda chystá privatizaci Škodaexportu. Česká národní banka zřejmě zvýší úrokové sazby. Kamiony na silnicích bude hlídat satelit. Česko je druhým největším trhem na světě v počtu uzavřených smluv stavebního spoření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Česko se odvolá k Evropskému soudnímu dvoru proti pokutě za údajně nadměrné zásoby některých zemědělských a potravinářských výrobků před vstupem do Evropské unie. Penále 350 miliónů korun vyměřila Evropská komise za zásoby drůbežího masa, konzervovaných žampionů, mandarinek a ananasu, pomerančového džusu a rýže.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Topolánek: Žaloba

... uvedl premiér Mirek Topolánek. Podle jeho odhadu získá stát stovky miliónů korun z prodeje stoprocentního podílu v obchodní společnosti Škodaexport. Návrh na privatizaci schválila vláda. O novém majiteli Škodaexportu rozhodne nabídnutá cena. Škodaexport sjednává v zahraničí miliardové obchody pro české strojírenské a energetické firmy.

Česká národní banka dnes podle ekonomů zřejmě zvýší úrokové sazby. Důvodem je především postupný nárůst inflačních rizik v ekonomice. Ekonom Next finance Vladimír Pikora očekává, že bankovní rada zvedne úrokové sazby o čtvrt procentního bodu - u té základní na 2,75 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Úrokové sazby

Kamiony na silnicích první až třetí třídy bude hlídat satelit. S ministerstvem dopravy se na tom dohodli krajští hejtmani. Na satelitní mýtný systém vypíše ministerstvo dopravy v nejbližší době výběrové řízení. Podle autodopravců rozšíření mýta zvýší inflaci. Podle původních záměrů měla firma Kapsch vybudovat mikrovlnný systém na dálnicích a na silnicích první třídy.

Česko je podle údajů Evropské asociace stavebních spořitelen v počtu uzavřených smluv druhým největším trhem na světě. Češi mají uzavřeno přes pět miliónu smluv. Stavební spoření je doménou především evropských zemí. Prvenství si drží Německo s 32 milióny smluv, třetí je Rakousko.

Trolejbusy chce od příštího roku vyrábět firma SOR Libchavy na Orlickoústecku. Po plzeňské Škodě Electric se tak stane druhým producentem u nás. Trolejbusy budou z části nízkopodlažní, vejde se do nich asi 100 pasažérů.

Po Rusku a Řecku už i bulharský parlament schválil třístrannou dohodu o výstavbě a provozu transbalkánského ropovodu. Ropovod o délce 280 kilometrů bude přepravovat ruskou ropu z bulharského přístavu Burgas do řeckého přístavního města Alexandrupolis. Spojí tak Černé moře s Egejským. Dokončen má být do roku 2010. Jednání o výstavbě ropovodu trvala téměř 15 let a projekt se častokrát dostal na pokraj kolapsu.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme