Ekonomické informace 8. 1. 2003

Dosavadní schodek veřejných financí by měl v roce 2006 klesnout téměř na polovinu - z 6,3 desetin procenta na 3,7 desetin. Předpokládá to rychlejší varianta reformy veřejných rozpočtů, o které dnes bude jednat vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

V návrhu se například počítá s důslednější kontrolou výplaty sociálních dávek, přísnějšími podmínkami pro podporu v nezaměstnanosti a daňovými změnami. Kromě toho navrhuje ministerstvo financí podle mluvčí Evy Novákové také opatření, která by měla uspořit výdaje státu.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Úspory státních výdajů

Už od roku 2005 by si domácnosti mohly vybírat svého dodavatele elektřiny, menší firmy dokonce o rok dříve. Předpokládá to poslanecký návrh novely energetického zákona, který dnes projedná vláda. Předkladatel - poslanec za sociální demokracii Michal Kraus připomněl, že dosavadní znění zákona zcela uvolňuje trh s elektřinou až o rok později.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kraus: Návrh energetického zákona

Ceny akcií na pražské burze se držely v plusu a přes rostoucí prodeje nakonec posílily a dále vylepšily více než půlroční rekord. Kupci se zaměřili na telekomunikační tituly, které v poslední době opomíjeli. Hlavní index PX 50 přidal na 469,6 bodu.

Prodej plzeňské Škody Holding americké investiční společnosti Appian Group má být uzavřen do konce února. Jak uvedl konkurzní správce Škody a.s. Milan Bufka, do této doby budou připraveny kupní smlouvy, podle nichž koupí Američané za 450 milionů korun zbylých 52 procent holdingu a nemovitosti dceřiných společností, které jsou dosud v držení správce konkurzní podstaty zkrachovalé společnsoti.

Nizozemská skupina LNM Holdings ovládne Novou huť pravděpodobně do konce ledna. Podle mluvčí Fondu národního majetku Zuzany Opletalové v současné době analyzuje podmínky antimonopolního úřadu. Do konce ledna by tak měly být převedeny akcie z fondu na LNM a současně peníze od nizozemské skupiny na účet fondu.

Dvě až tři miliardy amerických dolarů by letos u nás měly proinvestovat zahraniční firmy, které přílákala vládní agentura Czechinvest. Mění se ale pomalu jejich struktura. Místo výrobních manufaktur by u nás měla vznikat spíše technologická centra, tvrdí šéf Czechinvestu Martin Jahn.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Zahraniční investice

Americký prezident George Bush předložil plán na podnícení ekonomického růstu, který zahrnuje především urychlení daňových škrtů. Díky tomu zbyde Američanům podle Bushe více peněz na utrácení a investice, což jsou podle něho dva motory potřebné pro nastartování hospodářského růstu.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme