Ekonomické informace 8. 10. 2007

Zrušení výjimek v systému daní by se mohlo projevit mírným zdražením hypoték. Kvůli zdražování potravin a cigaret stoupla inflace. V Česku přibývá živnostníků. Premiér Topolánek doprovázený skupinou podnikatelů zahajuje návštěvu Francie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A300 společnosti Fly Air

Airbus A300 společnosti Fly Air | Foto: NEPOUŽÍVAT internet

Ministerstvo financí chce zrušit stovky výjimek v systému daní fyzických a právnických osob. Návrh chce předložit vládě ještě do konce roku. Návrh podle náměstka ministra financí Ivana Fuksy se má dotknout také hypoték. Konečné rozhodnutí ale zatím nepadlo. Zrušení této státní podpory by mohlo přinést další mírné zdražení hypoték. S rušením výhod pro majitele hypoték nesouhlasí ČSSD, podle bývalého vicepremiéra pro ekonomiku Jiří Havla už schválené zvýšení daně z přidané hodnoty zdraží náklady na bydlení o asi čtyři procenta. Český daňový systém má kolem 400 daňových výjimek, zůstat by jich mělo asi 120.

Dnes se dozvíme poslední čísla o vývoji nezaměstnanosti a inflace. Podle odhadů analytiků stoupla meziroční inflace v září na 2,8 procenta. Jak říká ekonom Patria Finance David Marek následky obnoveného růstu cen potravin a dalšího zdražování cigaret podle ekonomů tlumil levnější benzin a sezónní výprodej zájezdů.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Inflace

Nezaměstnanost podle ekonomů v září mírně klesla na 6,3 procenta. Podle poslední zprávy Eurostatu se v Praze hledá práce nejlépe z celé Evropské unii. Naše hlavní město tak za sebou nechalo všechny evropské metropole.

V České republice také přibývá živnostníků. Jak připomíná Štěpánka Filipová z České správy sociálního zabezpečení, je rozdíl mezi množstvím evidovaných osob samostatně výdělečně činných a počtem těch, které tato činnost skutečně živí a platí zálohy na důchodové pojištění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Filipová: Živnostníci

Premiér Mirek Topolánek dnes spolu se skupinou podnikatelů zahajuje návštěvu Francie. Jak nám řekl obchodní rada našeho zastupitelského úřadu v Paříži Vladimír Bertl, součástí programu je návštěva montážní linky letounu Airbus A 380 a také jednání o jaderné energetice.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bertl: Obchod s Francií

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme