Ekonomické informace 9. 6. 2006

Český statistický úřad zveřejní, jak se dařilo našemu hospodářství. Už rok CzechInvest spravuje registr poradců. Stále se zvyšuje zájem o kurzy práce s počítačem. Hobbymarkety si získávají čím dál více zákazníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jaderná elektrárna

jaderná elektrárna | Foto: Petr Večeřa

Slovenská ekonomika v prvních třech měsících letošního roku zpomalila tempo růstu. Zatímco loni ve stejném období rostlo hospodářství našich sousedů téměř sedmi a půlprocentním tempem, letos přibrzdilo na 6,3 procenta. Jak se v prvním čtvrtletí dařilo našemu hospodářství, to bychom se od Českého statistického úřadu měli dozvědět dnes. Ekonomové očekávají, že růst naší ekonomiky byl tentokrát rekordní. Naznačují to totiž výsledky průmyslové produkce, maloobchodních tržeb a také zahraničního obchodu. Jaké tempo růstu by dnešní statistika měla ukázat, upřesňuje analytik společnosti Patria Finance David Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Růst

Už rok spravuje agentura CzechInvest národní registr poradců, který podnikatelům usnadňuje hledání kvalitních poradenských služeb. O zapsání do registru do dnešního dne projevilo zájem téměř tisíc odborníků. Podle ředitele agentury CzechInvest Tomáše Hrudy jde o poradce, kteří mají kromě své specializace komplexní přehled o problematice řízení malých a středních podniků ve všech klíčových oblastech - tedy v prodeji, marketingu, financích, logistice nebo třeba i v řízení lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Hruda: Registr poradců

Češi se stále častěji snaží naučit pracovat s počítačem. Ukazuje to velký zájem o státní dotované programy počítačových kurzů. Jen za letošní rok jimi už prošlo 60 tisíc absolventů. Projekty zvyšování počítačové gramotnosti začaly v roce 2003 a ministerstvo informatiky do nich každoročně investuje přibližně 30 milionů korun. Kdo kurzy počítačové gramotnosti nejvíce využívá, upřesňuje mluvčí ministerstva Klára Volná.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Volná: Počítačová gramotnost

Stále více zákazníků míří při nákupu potřeb pro kutily, řemeslníky nebo zahrádkáře do specializovaných hobbymarketů. Přednost těmto obchodům dává už 57 procent lidí, což je oproti roku 2000 nárůst o 14 procent. To se také odrazilo v růstu jejich tržeb. Jen za loňský rok vykázalo pět největších hobbymarketů tržby přes 22 miliard korun. Zdeněk Skála ze společností Incoma research se domnívá, že k tomu přispělo několik faktorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Skála: Hobbymarkety

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme