Zaměstnavatelské svazy: Česká ekonomika bude v roce 2023 stagnovat, inflace zůstane vysoká

Česká ekonomika bude v příštím roce stagnovat. Inflace sice bude postupně klesat, přesto zůstane vysoká. Vyplývá to z odhadů, které zveřejnily zaměstnavatelské svazy. Tuzemské podniky budou podle nich reagovat úspornými opatřeními, jako například omezením investic, výraznější propouštění zatím neočekávají.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Česká ekonomika bude v příštím roce stagnovat (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Ekonomika bude postupně zpomalovat. Trend je patrný z řady dat, od výhledu zakázek u nákladní dopravy přes šetření mezi podniky až po očekávání stagnace růstu v eurozóně. Vidíme, že se poptávka ochlazuje. Proto očekáváme v roce 2023 další zpomalení růstu na 0,9 procenta či níže,“ řekl ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek. Důležité podle něj bude to, zda se podaří dotáhnout všechna opatření k cenám energií pro firmy.

Vláda se dohodla s energetiky na dotacích zastropovaných cen. Předražené náklady neproplatí

Číst článek

Hospodářská komora předpokládá v příštím roce stagnaci ekonomického výkonu. „Příští rok bude ekonomika stagnovat a zastaví se průmysl, který obvykle bývá jejím tahounem. I když bude růst cen během příštího roku zpomalovat, poměrně vysoká inflace bude charakterizovat i celý rok 2023,“ uvedl mluvčí komory Miroslav Diro. Předpokladem predikce je podle něj stabilita dodávek energií a funkční systém jejich cenových stropů.

Vysoký růst cen elektřiny a plynu vede k vysokému růstu nákladů firem a výdajů domácností, a to navzdory zavedeným vládním opatřením, protože efekt stropů účinných od ledna 2023 je zatím jen dílčí, upozornil Diro.

Dopad na podnikatele

Zejména na podnikatele podle něj negativně doléhá časová prodleva při zavádění opatření. Účinek vládních opatření limitují omezení dané evropskými předpisy, takže přijímaná opatření mohou podle něj sice inflaci zmírnit, nikoliv však vrátit ceny k úrovni loňského léta, dodal.

Evropa musí investovat do zelené ekonomiky, jinak ztratí konkurenceschopnost, říká Jahn

Číst článek

„Firmy se budou nadále potýkat především se zdražováním veškerých vstupů na jedné straně a nemožností promítnout tyto náklady v plné míře do cen pro zákazníky. Pokud by to udělaly, ztratí konkurenceschopnost. Kupní síla totiž v důsledku rekordní inflace neustále klesá,“ řekla generální ředitelka Asociace malých a středních podniků Eva Svobodová.

Uvedla, že nemůže vyloučit, že úsporná opatření ve firmách budou pokračovat či nabudou na síle. Už nyní k nim totiž podle ní musela část malých a středních podniků přistoupit. Zatím šlo vesměs o omezení investic, případně personální opatření, kdy se například nově neobsazovaly pracovní pozice zaměstnanců, kteří odcházeli do důchodu, podotkla.

„Ukončení činnosti firmy je sice až to poslední, už teď ale máme signály, že k němu řada podnikatelů, zejména na malých městech a vesnicích, bude muset dříve nebo později sáhnout,“ varovala Svobodová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme