Evropa zavádí clo na ocel

Evropská komise oficiálně schválila uvalení ochranných cel na dovoz oceli. Tímto krokem chce chránit svůj trh před potenciálním nárůstem dovozu oceli. EU tak učinila poté, co ke stejnému kroku nedávno přistoupily Spojené státy. Uvalená cla se budou pohybovat v rozpětí od 14,9 do 26 procent a budou platit na dovoz výrobků nad stanovenou kvótu. Kandidátské země, tedy ani Českou republiku by nemělo postihnout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v ocelárně

v ocelárně | Foto: Česká televize

Evropská unie tvrdí: naše opatření není diskriminační. Žádný dovozce nebude postižený, pokud nezačne dovážet do západní Evropy více oceli, než jsou dohodnuté kontrakty. Pokud některá země bude chtít prodat v unii ocel, která jí zbyla po zavedení dovozních cel ve Spojených státech, musí se připravit na tarify.

Unie bude uplatňovat patnácti až šestadvacetiprocentní clo na 15 druhů ocelářských výrobků. Předseda Evropské komise Romano Prodi oznámil, že cla budou platit od 1. dubna a nebudou trvat ani o den déle, než podobná opatření ve Spojených státech. Komisař pro obchod lamy dodal, že cla nepostihnou kandidátské státy. Kvóty na ocel z roku 2001 budou zachovány, prohlásil Lamy.

Mluvčí ministerstva průmyslu Anna Stárková ale připouští, že za určitých okolností by vývoz našich producentů oceli mohlo opatření Unie ovlivnit. "Prozatímní ochranné opatření by mohlo omezit české výrobce v případě, že celní kvóty dovozů do Evropské unie vyčerpají jiné státy. Bude tedy záležet na aktivitě a operativnosti českých exportérů, jak pružně se přizpůsobí případnému kvótovému systému."

Ocelářské společnosti zatím neznají konkrétní podobu ochrany trhu Evropské unie. Proto se zatím k opatření vyjadřují velmi zdrženlivě, jako například mluvčí Nové huti Ivo Čelechovský. "Management věří, že tarifní kvóty uvažované pro jednotlivé dodavatelské země a dodatečné clo, které bude uplatňováno po jejich překročení, nebude použito proti dodávkám hutních materiálů kandidujících na členství v Evropské unii."

Jak to tedy bude dál vypadat s českou výrobou oceli, na to Radiožurnálu odpověděl Miroslav Ševčík z Liberálního institutu. "U nás pravděpodobně bude muset dojít k podstatně razantnějšími útlumu v oblasti hutnictví je to velmi nepříjemné Bue se to týkat možná až několika desítek tisíc zaměstnanců možná 15-20 tisíc v letech následujících - dejme tomu 4-5 letech. Bohužel tady v této oblasti současná vláda, to je velmi nepopulární opatření, udělala strašně málo."

Markéta Kaclová, Milan Fridrich, Aleš Heřmánek, Ivana Šuláková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme