Evropská centrální banka nejspíš v dubnu zvýší úrokové sazby

Úrokové sazby na evropském mezibankovním trhu jsou nejvyšší za poslední bezmála dva roky. Trh tak reaguje na očekávané kroky Evropské centrální banky. Podle agentury Reuters banka dokončuje přípravu nových cest, s jejichž pomocí bude do problémových evropských bank pumpovat likviditu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mince

mince | Foto: Fotobanka stock.xchng

To jen podpořilo přesvědčení, že ECB v dubnu zvýší úrokové sazby. Takový krok by totiž zkomplikoval přístup k penězům a extra likvidita by byla potřeba hlavně pro banky těžce postižené krizí. Prezident ECB Jean - Claude Trichet navíc už potvrdil, že se na rozhodnutí zvýšit sazby nic nezmění, přestože mnohé země na periferii eurozóny mají stále potíže.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zvyšování úrokových sazeb mluvil na Rádiu Česko Jan Krajíček z Ekonomicko-správní fakulty brněnské Masarykovy univerzity

Podle Jana Krajíčka z Ekonomicko-správní fakulty brněnské Masarykovy univerzity jde o správné rozhodnutí: „Evropská centrální banka je v takovém diametrálním rozpoložení, jestli sazby zvýšit nebo ne, ale rozhodnutí zvýšit sazby je každopádně dobré."

„Sazba na trzích se neodvíjí jen od sazeb, které dá centrální banka, ale především od toho, jaké jsou rizikové přirážky. Pokud se zvýší sazby mezibankovního trhu a sníží se rizikové přirážky, tak jsou na tom na konec všichni klienti v konečné fázi stejně,“ dodává Krajíček.

I přestože sazby na evropském mezibankovním trhu jsou vysoké, na Českou republiku to nemusí mít negativní dopad.

„Český bankovní sektor je od toho částečně odtažen, protože euro není naší hlavní měnou. Naší hlavní měnou je koruna a záleží na tom, jakým směrem bude koruna posilovat nebo oslabovat. Tím, že sazby v eurozóně stoupají a pokud sazby nezvýší i Česká národní banka, tak to bude znamenat oslabení koruny,“ vysvětlil Jan Krajíček.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme