Evropská komise navrhuje přísnější tresty za padělky

Vyšší tresty za padělání značkového zboží - to navrhuje Evropská komise členským zemím Unie. Zatím je totiž postih v některých z nich za takové prohřešky minimální a to by chtěla Evropská komise změnit. Množství padělaného zboží zadrženého na hranicích Unie vzrostlo za poslední léta desetinásobně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlaymont, sídlo Evropské komise

Berlaymont, sídlo Evropské komise | Foto: de.wikipedia.org

Místopředseda Evropské komise Franco Frattini demonstroval závažnost hrozby padělání značkového zboží na výmluvném příkladu - ukázal novinářům fotografii luxusního automobilu. Firma Ferrari podle jeho slov vyrobila jen šest kusů tohoto exkluzivního vozidla. "Tohle je sedmý kus, vyrobený v Číně," dodal komisař Frattini, který má na starosti justici a spravedlnost s tím, že před podobnými útoky si nemůže být jistá žádná značka.

Veřejné povědomí o závažnosti padělání značkového zboží se musí zvýšit a k tomu mají sloužit i vyšší tresty pro lidi, kteří se této trestné činnosti dopouštějí. Minimálním trestem ve všech zemích Unie by proto podle návrhu komise měly být za tento prohřešek 4 roky vězení a pokuta 100 nebo 300 tisíc eur - tedy necelé 3 nebo skoro 9 milionů korun.

Členské země podobnou iniciativu komise loni zamítly s tím, že nemá právo navrhovat výši trestů. Později jí ale takovou pravomoc potvrdil Evropský soudní dvůr.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme