Evropské akcie kvůli obavám z hospodářského poklesu padají

Akcie na západoevropských burzách pokračují v propadu. Hlavní evropský index klesl ve čtvrtek o víc než 3 procenta. Jde o nejhlubší propad od loňského května, kdy se vyhrotila řecká dluhová krize. Těžké ztráty zaznamenaly i americké akcie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Trhy padaly kvůli obavám ze zpomalení světové ekonomiky. Nedávno přišla negativní data o růstu ve Spojených státech i v Evropě. Dalším důvodem je dluhová krize v eurozóně.

Evropská centrální banka sice opět zahájila nákup dluhopisů ohrožených zemí. K všeobecnému překvapení ale kupuje jen irské a portugalské obligace. Španělské a italské dluhopisy nechala bez povšimnutí. V poslední době přitom dluhová krize začala ohrožovat i tyto země, které patří mezi největší ekonomiky v eurozóně.

Situace znepokojuje i šéfa Evropské komise José Manuela Barrosa. V dopise lídrům členských zemí sedmadvacítky napsal, že dluhová krize v eurozóně se šíří i mimo okrajové státy. Narážel tak právě na situaci Španělska a Itálie.

Úroky u dluhopisů těchto zemí se v minulých dnech výrazně zvýšily. Podle Barrosa by proto měla eurozóna co nejrychleji zvýšit kapacitu svého záchranného fondu pro ohrožené země.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme