Evropský rozpočet může narazit v parlamentu, proti jsou čtyři velké frakce

Evropští lídři se po více než 26 hodinách jednání dohodli na novém unijním rozpočtu na příštích sedm let. Česko z něj může dostat téměř 520 miliard korun. Rozpočet však ještě musí schválit Evropský parlament a hned čtyři početné parlamentní skupiny jsou proti – vadí jim, že je nový rozpočet skoro o 70 miliard nižší než současný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Francois Hollande na svém prvním projevu v Evropském parlamentu

Francouzský prezident Francois Hollande na svém prvním projevu v Evropském parlamentu | Zdroj: Reuters

Odmítavé stanovisko k rozpočtu vydal například předseda socialistů Hannes Swoboda. „Evropský rozpočet vidíme jako nástroj, jak v Evropě nastartovat růst. To, co větším parlamentním frakcím chybí, je málo prorůstových opatření,“ vysvětluje europoslankyně a členka frakce socialistů Olga Sehnalová z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém rozpočtu diskutovali europoslanci Hynek Fajmon (ODS) a Olga Sehnalová (ČSSD)

U rozpočtu jí chybí větší pružnost, například možnost nevázat se plánem na celých 7 let, ale revidovat ho už po třech letech. Sehnalová stejně jako další socialisté proto chce hlasovat proti. Dopředu prý upozorňovali, že s takovým návrhem souhlasit nebudou.

„Rozpočet je silně restriktivní, podle našeho názoru nevyjadřuje hlavní priority. Samozřejmě má ale i pozitivní prvky – my jsme rádi za to, že Rada například akceptovala program záruk pro mládež, protože nezaměstnanost mladých v Evropě je obrovský problém,“ říká Sehnalová.

Lídři EU se shodli na rozpočtu pro příštích sedm let, Česko si vyjednalo 520 miliard korun

Číst článek

Naopak Evropští konzervativci a reformisté, kam patří i čeští europoslanci za ODS, úspornější rozpočet podporují. „Je to výsledek, který je pro všechny zúčastněné státy optimální. Myslím, že je to dobrá dohoda a měla by být podpořena. Faktor času je důležitý, protože rámec má začít platit od 1. ledna 2014 a pokud chceme, aby začal fungovat a peníze se začaly vyplácet, tak je potřeba to schválit co nejdříve,“ míní europoslanec Hynek Fajmon z ODS.

Rozpočet EU na období 2014–2020 bude 960 miliard eur. Výdaje půjdou především na zemědělství a životní prostředí, snižování rozdílů mezi státy a regiony nebo bezpečnost. Příjmy tvoří hlavně cla z obchodu se třetími zeměmi a podíl na DPH členských států. Rozpočet je vždy plánován jako vyrovnaný.

Pokud europoslanci návrh neschválí, musela by se znovu sejít Rada, Komise a zástupci parlamentu. Tím by se schvalování mohlo posunout až na podzim letošního roku.

„Členské státy nebudou schopny od 1. ledna 2014 začít realizovat operační programy, faktické čerpání z rozpočtu od ledna 2014 nezačne. To, co říká kolegyně Sehnalová, že chtějí rozpočet udělat větší, bude ve skutečnosti znamenat, že nebude od ledna k dispozici nic,“ varuje Fajmon.

Podle něj panuje mezi členskými státy na úsporném rozpočtu značná shoda. „Státy jsou ve velmi složité situaci a nutit je, aby dávaly víc peněz do evropského rozpočtu – při situaci, kdy se i v něm spousta peněz proplýtvala a je tam spousta neefektivity – to státy nechtějí, tak proč je k tomu nutit,“ ptá se Hynek Fajmon.

Evropský parlament by měl o rozpočtovém rámci na roky 2014 až 2020 začít jednat v březnu.

Helena Šulcová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme