Fincentrum Hypoindex: Hypoteční index pomáhá zájemcům o bydlení

V poslední době je Česká republika svědkem velkého boomu v oblasti hypotečních úvěrů. Zatímco v roce 1999 si hypotéku vzalo 6 400 zájemců o bydlení, loni se už jednalo o téměř 20 tisíc osob. Hypotéka už není vnímána jako velmi drahý nástroj financování nemovitostí, jak tomu bylo před několika lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fincentrum Hypoindex

Fincentrum Hypoindex | Foto: Jan Rosenauer

Díky celkovému poklesu úrokových sazeb na trhu se hypotéky staly dostupné mnohem většímu počtu lidí, kteří je chtějí využít jako jeden ze zdrojů financování svého bydlení. Vždyť průměrná měsíční splátka milionové hypotéky s dobou splatnosti dvacet let za poslední tři roky poklesla z 10 tisíc korun na méně než 7 tisíc korun.

Pro zájemce o financování bydlení formou hypotečního úvěru (ale nejen pro ně) připravila společnost Fincentrum ve spolupráci s bankami poskytujícími hypoteční úvěry projekt Fincentrum Hypoindex mapující aktuální vývoj a změny na hypotečním trhu.

Aktuální vývoj

Za měsíc květen dosáhla hodnota Fincentrum Hypoindexu, tzn. vážené průměrné úrokové sazby, za kterou jsou poskytovány nové hypoteční úvěry, úrovně 5,27 %, což znamenalo nové historické minimum. Ve srovnání s předchozím měsícem tato hodnota poklesla o 0,08 procentního bodu.

Na první pohled je zřejmé, že od začátku roku úrokové sazby hypoték neustále klesají, celkově se snížily téměř o 50 bazických bodů (o 0,5 procentního bodu). K největšímu poklesu došlo v únoru, v ostatních měsících klesaly sazby téměř konstantní rychlostí. V květnu trh dosáhl nového historického minima a vzhledem k tomu, že většina bank přistoupila začátkem června k dalším snižování sazeb, je téměř jisté, že červen bude z tohoto pohledu opět rekordním měsícem.

Pokud byste si vzali v květnu hypotéku v hodnotě 1 milion korun a chtěli ji 20 let splácet, bude výše měsíční splátky činit 6 747 korun (bez dalších poplatků), což ve srovnání s letošním lednem činí pokles o 264 korun.

Průměrná výše poskytnuté hypotéky dosáhla v květnu 1,12 mil. Kč a v dlouhodobém horizontu se příliš nemění. Zajímavé je, že vyšší hypotéku chtějí ti, kteří žádají o státní podporu (průměrná výše hypotéky je v tomto případě 1,48 mil. Kč). Podíl žadatelů o státní podporu na celkovém počtu poskytnutých hypotečních úvěrů činil 13 % a od počátku tohoto roku tak jejich podíl klesl přibližně o polovinu.

Tento pokles není nikterak překvapivý, uvědomíme-li si, že počátkem února stát vzhledem k nízkým úrokovým sazbám přestal poskytovat podporu na hypotéky sloužící k pořízení nové nemovitosti. V současnosti je tak v platnosti pouze dvouprocentní podpora pro občany do 36 let věku týkající se hypoték na starší nemovitosti. Více než polovina nových úvěrů (56 %) byla určena přímo ke koupi nemovitosti, zatímco na výstavbu nové nemovitosti bylo poskytnuto 29 % hypotečních úvěrů.

Souhrn za květen 2003 (údaje platí pro fyzické osoby):

Zdroj: Fincentrum
pozn.: 8 bazických bodů = 0,08 procentního bodu

Metodika Fincentrum Hypoindexu

Hlavním výstupem, který hodnotí vývoj cen hypoték v čase, je vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypotéční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Výpočet bere v potaz podíl banky na hypotečním trhu s tím, že čím větší tento podíl je, tím více banka ovlivňuje celkovou hodnotu Fincentrum Hypoindexu. Informace budou publikovány vždy jedenkrát měsíčně první pondělí po 15. kalendářním dni v měsíci.

Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, Českomoravská hypotéční banka, GE Capital Bank, HVB Bank, Raiffeisenbank a Wüstenrot hypoteční banka. Počátkem léta bude na projektu spolupracovat i Živnostenská banka. Jediná Komerční banka spolupráci na Fincentrum Hypoindexu odmítla. I přesto se však jedná o reprezentativní údaje pokrývající tři čtvrtiny hypotečního trhu.

Jiří Křovák, místopředseda ČSÚ, k tomu dodává: "Shromážděná data vytvoří do budoucna kvalitní a široce využitelnou základnu informací nejen pro zájemce o bydlení, ale i pro odborníky, kteří se zabývají prodejem nemovitostí a způsoby jejich financování."

Přidává se i Pavel Kühn z České spořitelny: "Všichni zájemci o hypotéční úvěr budou mít možnost získat potřebné informace a užitečné rady, které jim pomohou vytvořit si lepší představu o tom, jak hypotéky fungují a ulehčit jim tak cestu k jejich vlastnímu úvěru."

Jan Rosenauer, Fincentrum Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme