Firmy si kvůli prestiži pronajímají 'dobré adresy' ve velkých městech

Vedle luxusního auta či kvalitního obleku patří k prestiži také dobrá adresa. Nájmy například v centru Prahy jsou ale vysoké a různí poradci nebo třeba právníci navíc můžou pracovat z domova. Řešením je zřídit si sídlo někde jen „na oko“ a mít na dobré adrese pouze poštovní schránku. Je to běžné třeba v londýnské City. Firmy, které taková fiktivní sídla zřizují na klíč, existují už i v Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zasedací místnost v šestém patře moderní prosklené kancelářské budovy v centru Prahy dělá dojem velké společnosti.

Marketingový poradce David Vidomus si ale toto sídlo pronajímá jen na několik hodin, když má jednání. Jinak pracuje doma ve svém bytě v Opavě.

„Když dávám klientům na sebe kontakt, že se někde setkáme, tak to působí dobře, když se setkáme třeba v centru. Pendluji hlavně Ostrava, Brno, Praha a občas už i Bratislava. Působí to, že mám zázemí ve čtyřech městech,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Více o pronájmu takzvaných dobrých adres zjišťoval reportér Martin Karlík

Na adresu pražské pobočky mu chodí i veškerá pošta. Dopisy tu přebírají asistentky, které mají na starosti hned několik firem.

„Služba je řešena tak, aby to v konečném důsledku vypadalo, že dotyčný tady má opravdu funkční kancelář, takže poskytujeme veškeré zázemí, kanceláře, zasedací místnosti od 300 korun na hodinu,“ vysvětluje Karel Pluhař ze společnosti, která podnikatelům pronajímá prestižní adresy a kanceláře.

„Nejčastěji toho využívají živnostníci a střední podnikatelé, z živnostníků většinou právníci nebo lidé z konzultantských oborů, pro které je důležité, aby měli adresu v nějaké prestižní lokalitě. Hodně oblíbená je v tomto směru Praha, zejména Praha 1,“ dodává.

Někteří podnikatelé se vytvořením papírového sídla v Praze snaží vyhnout kontrolám finančního úřadu. „Setkáváme se i s tím, že lidé touží po větší anonymitě, což v momentě, kdy jsou třeba z nějaké menší obce nebo města, si tím nejsou tak jisti,“ podotýká Pluhař.

Dočasná sídla využívají často i zahraniční firmy, než si pořídí v Praze své vlastní kanceláře.

Martin Karlík, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme