Guvernérova slova hnala korunu vzhůru

Česká měna dnes prudce posílila a vůči euru prolomila hranici 32 korun. Nečekaný obrat nastal po tiskové konferenci, kde guvernér České národní banky Zdeněk Tůma potvrdil, že se centrální banka dohodla s vládou ohledně směny příjmu z privatizace. Tůma zároveň předpověděl koruně další posílení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Koruna může po dohodě vlády s Českou národní bankou mírně oslabit, prohlásil guvernér centrální banky Zdeněk Tůma. Kurs koruny by podle něj ale nyní měl být spíše stabilní a v souvislosti s vývojem ekonomiky bude zachována tendence k mírnému posilování. Po tomto Tůmovu vyjádření naše měna prudce zpevnila zhruba o 20 haléřů na 32 korun 13 haléřů za euro.

Přitom ještě dopoledne jevila koruna spíše tendence k oslabování. Důvody zvratu popisal Radiožurnálu Tomáš Pilař, devizový obchodník společnosti Wood and Company. "K prudkému obratu došlo až po tiskové konferenci. Trh na to ovšem zareagoval daleko razantněji a koruna posílila až k hranici 36,25 za americký dolar. Oproti euro se jí podařilo dokonce prolomit hranici 32 koruny," uvedl Pilař.

Podle guvernéra Česká národní banka nechce bránit posilování koruny, vyvolanému vývojem naší ekonomiky. Musí ale zabránit výkyvům kursu, které by mohl způsobit enormní příliv deviz z privatizace. Proto budou státní instituce hradit své platby do zahraničí v eurech, které jim za koruny zajistí centrální banka z privatizačních příjmů.

"Ten důvod je zřejmý, my se nedomníváme, že bychom měli bojovat proti trendu, který je v oblasti kurzu. Trend je podmíněn vývojem produktivity, vývojem konkurenceschopnosti, nicméně jednorázové transakce v řádu miliard euro tohoto typu neovlivňují v krátkém období konkurenceschopnost této ekonomiky a tudíž by nebylo férové přenášet dopad těchto transakcí na ekonomiku jako celek," řekl Tůma.

Součástí přijatých opatření bude i vyjednávání s budoucími investory o tom, aby platili část kupní ceny v korunách. "Negociace by měly vést k tomu, že za jistých okolností přijatelných pro investory by část kupní ceny mohla být uhrazena v korunách a tím by to mohlo snížit poptávku po konverzi ze zahraniční měny do korun," vysvětlil.

Třetí oblast jsou přímé odkupy privatizačních příjmů do devizových rezerv České národní banky a konverze do korun podle potřeb státu. "U České národní banky bude postupně vytvořeno depozitum, které bude později využito na pokrytí garancí vlády, které byly učiněny při stabilizaci bankovního sektoru," přiblížil Tůma mechanismus, jakým bude vláda z těchto rezerv čerpat.

Směna prostředků pak bude podle Tůmy podléhat přímým poplatkům. "V okamžiku, kdy stát bude potřebovat koruny, my budeme konvertovat proti našim devizovým rezervám a poskytneme státu potřebné koruny s tím, že do 50 miliard bude poplatek tři procenta z konvertované částky, od 50 do 100 miliard šest procent a nad 100 miliard devět procent."

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme