HDP Japonska podle Světové banky vzroste od poloviny roku

Japonská ekonomika dostala kvůli zemětřesení tvrdý zásah. Nejde jen o přímé zničení továren v zasažených oblastech. Nevyrábějí také desítky dalších podniků po celé zemi. Ty buď nemají elektrický proud nebo jim chybí dodávky důležitých surovin nebo komponentů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonský premiér Naoto Kan věří v obnovu země

Japonský premiér Naoto Kan věří v obnovu země | Zdroj: Reuters

Podle Světové banky se proto výkon hospodářství výrazně zpomalí. S tím souhlasí i ekonom Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

„Je jednoznačné, že produkce Japonska jako celku výrazně poklesne a ten pokles nebude trvat několik týdnů, ale několik měsíců,“ řekl Vladimír Pikora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska mluví o obnově Japonska v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Po propadu ale následuje vzestup a bude to platit i v případě Japonska. Země začne investovat obrovské peníze do své obnovy. Světová banka očekává, že hrubý domácí produkt země ve druhé polovině roku rychle poroste.

Všechno to vypadá jednoduše – propad po katastrofě a rychlý vzestup díky rekonstrukci. Jakoby se z hospodářského hlediska vlastně nic nestalo. Ale tak to samozřejmě není. Zjednodušeně řečeno, přírodní pohroma Japonce připravila o velké bohatství. Investice teď budou směřovat k jeho obnově. Japonsko se tedy bude jen snažit vrátit se na úroveň, na které už bylo předtím.

Protože japonské firmy přestaly vyrábět, jejich pozice na světových trzích tak mohou obsadit konkurenti z Asie, Ameriky i Evropy. A podle Vladimíra Pikory na Japonce může čekat ještě velký problém jménem panika.

„Myslím si, ž Japonsko ztratí i určitou nálepku kvality a luxusu v celé řadě věcí, protože prostě celá řada lidí nebude chtít auto, které se vyrobilo v oblasti, kde byla jaderná havárie,“ řekl.

Suchá řeč statistik možná pro Japonce za pár měsíců nebude vypadat úplně špatně. Ale to nemůže nic změnit na tom, že přírodní pohroma tvrdě poznamená nejen jejich životy, ale i stav jejich hospodářství.

Ondřej Houska, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme