Mezinárodní měnový fond: Česká ekonomika letos stoupne o 2,6 procenta, méně, než se čekalo

Česká ekonomika letos stoupne o 2,6 procenta a příští rok růst zrychlí na 3,5 procenta. Vyplývá to ze závěrů pravidelné mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Česku. V říjnu přitom fond počítal v případě české ekonomiky letos s růstem o 3,8 procenta a v příštím roce s 4,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní měnový fond

Mezinárodní měnový fond | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Inflace podle MMF v příštím roce nadále poroste kvůli vývoji na trhu práce i trhu nemovitostí, růstu cen energií a přerušeným globálním řetězcům. Proto MMF podle zprávy také podporuje současný postoj ČNB k měnové politice.

Výhodnou hypotéku už lidé nezískají, úroky budou mezi čtyřmi a pěti procenty, říká šéf České spořitelny

Číst článek

Při dalších úvahách o zvyšování sazeb by ale centrální banka měla podle MMF pečlivě zvažovat případná rizika. Příliš rychlý růst sazeb totiž podle MMF může ohrozit ekonomické zotavování. Naopak příliš pomalé zvyšování sazeb může vést k neukotvenosti inflačních očekávání.

V případě rozpočtové politiky MMF považuje za správné postupné utlumování podpůrných programů. Zároveň by ale vládní politika měla podle zprávy zůstat vzhledem k nejistotě ohledně dalšího vývoje flexibilní.

V případě bankovního sektoru mise konstatovala, že zůstává velmi kapitálově ziskový. Zároveň ale jako riziko pro stabilitu sektoru MMF vidí poskytování hypoték. Při neočekávaném šoku, který by ovlivnil ceny nemovitostí nebo příjmy domácností, by se mohla řada lidí dostat do problémů s jejich splácením.

Jako odpovídající reakci vidí MMF zpřísnění limitů pro poskytování hypoték. O tom bude přitom bankovní rada ČNB jednat ve čtvrtek a řada ekonomů zpřísnění limitů očekává.

Mise MMF se koná každoročně a je pro všechny členské státy povinná. V ČR letos byla mise v tzv. hybridním režimu 8. až 22. listopadu. Mise je hlavním nástrojem uplatňování dohledové funkce MMF, přičemž závěrečná zpráva má za cíl nezávislé hodnocení země.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme