Inflace v dubnu v ČR přibrzdila. Díky silné koruně a šetření domácností

Inflace v České republice roste pomaleji, než se čekalo. Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu v dubnu rostly spotřebitelské ceny meziročně o 1,6 procenta. To je o jednu desetinu procenta pomalejší růst než v březnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Tomáš Adamec

Meziměsíčně inflace rostla o 3 desetiny procenta. Zlevňoval alkohol a ve srovnání s předchozím rokem rostly ceny pohonných hmot, dopravy, energií, potravin a náklady na bydlení.

Přesto je stále inflace u nás ve srovnání s jinými zeměmi nízká. „Je to téměř polovina oproti inflaci v EU,“ doplnil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

To, že je inflace v tuto chvíli v České republice relativně nízká i navzdory růstu cen komodit, jako ropy a potravin, je podle něj ovlivněno dvěma důvody.

„Je to díky posilující české koruně, která byla před rokem zhruba o korunu slabší a také díky velmi slabé domácí poptávce, která tlumí případné inflační tlaky v jiných segmentech,“ dodal analytik.

Jitka Hanžlová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme