Jedna z největších strojírenských firem v Česku Sigma Group je údajně na prodej

Jedna z největších strojírenských firem v Česku s miliardovými tržbami – Sigma Group – je údajně na prodej. Podle deníku E15 firma pověřila finanční společnost Patria, aby našla vhodného kupce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín, elektrický generátor.

Jaderná elektrárna Temelín, elektrický generátor. | Foto: Filip Jandourek

Podle deníku může být za prodejem fakt, že loni polostátní podnik ČEZ zrušil tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Sigma totiž úzce spolupracovala s ruským jaderným obrem Rosatom, který se o zakázku ucházel. Bez dostavby tak Sigma přišla o významný budoucí zdroj příjmů a bude mít proto horší hospodářské výsledky.

Šéf společnosti Milan Šimonovský před dvěma lety řekl, že by dostavba Temelína firmě zajistila zakázky na dodávku čerpadel a dalších zařízení v hodnotě až 23 miliard korun.

ČEZ tendr na dostavbu dvou bloků elektrárny zrušil loni na začátku dubna. Vláda oznámila, že nemůže garantovat výkupní ceny elektřiny z rozšířeného Temelína a ČEZ se bez garancí do stavby nechce pouštět, protože hrozí, že by se mu projekt nevyplatil.

Dalším důvodem prodeje může být podle E15 fakt, že více než dvě třetiny tržeb skupina získává na zahraničních trzích – mezi hlavní cíle exportu patří Slovensko a Rusko.

Jenže ruská ekonomika se za poslední měsíce propadla kvůli zlevňování ropy a západním sankcím, a v letošním roce jí proto hrozí recese – poprvé od roku 2009. S tím souvisí i pokles rublu, který českým firmám také uškodil, protože prodražil české zboží na ruském trhu.

Zuzana Petráňová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme