Jen čtvrtina českých podnikatelů by uvítala přijetí eura, zjistila studie

Zavedení eura by v současnosti uvítala jen čtvrtina tuzemských podnikatelů. Proti přijetí evropské měny je polovina dotázaných ředitelů firem. Zbylá část šéfů nemá na věc jasný názor nebo na zavedení eura nevidí nic pozitivního, ani negativního. Vyplývá to ze studie společnosti PwC.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Stock Photos

Podnikatele od společné evropské měny odrazuje současná krize eurozóny. Podle Jiřího Mosera ze společnosti PwC, která ve svém průzkumu o přijetí eura oslovila stovku ředitelů velkých českých firem, bude záležet na evropských politicích, jak se vypořádají se svými zadluženými zeměmi. Důležité také bude, jaký další směr euru dají.

Také menší firmy se k přijetí evropské měny staví v tuto chvíli spíše chladně. Někteří ředitelé proexportně zaměřených podniků přetrvávající dluhové krizi a nejistému vývoji kurzu eura rovněž příliš nevěří.

„Jsem trochu skeptičtější, protože nevím, co euro s tuzemským trhem udělá. A určitě to ovlivní také výstupní hodnoty. Jako perspektivní vidím, že by se Česko mělo věnovat především exportu do třetích zemí, kde jsou podstatně vyšší exportní možnosti. Tam je to euro naprosto zbytečné vzhledem k tomu, že se to realizuje v jiných měnách,“ říká majitel a ředitel firmy Merkur Toys Jaromír Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky studie společnosti PWC k postoji českých podnikatelů k zavedení eura shrnul redaktor Jan Beneš

Z přijetí eura mohou však pro podnikatele plynout mnohé výhody. Například z pohledu větších zahraničních investorů, kteří podnikají v Česku, nemusí být vždy koruna jednoznačným plusem.

Mateřské firmy nebo holdingy totiž fungují hlavně v euru, v Česku ale budou mít výnosy v korunách. Ty pak budou muset převést třeba do eurových dividend. Podle odborníků je to pro podniky nejenom složité, ale i riskantní. A to může být důvod, kvůli kterému by se mohly firmy přesunout na jiný trh.

Někteří odborníci naopak před eurem varují a uvádějí hned několik důvodů pro zachování koruny. Například podle konzultanta Saxo Bank Radima Dohnala nadále platí, že pro otevřené ekonomiky je důležité mít vlastní měnu. Je to prý jasná výhoda na poli mezinárodní konkurence.

Podle dřívějšího vyjádření guvernéra ČNB Miroslava Singera Česká republika euro dříve než v roce 2019 nepřijme. Česko teď ani navíc nesplňuje všechny podmínky, které jsou k přijetí evropské měny nutné.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme